Нові реалії трудових відносин в умовах війни

Головна > Культура > Нові реалії трудових відносин в умовах в...
Author

Назар Лазебний

22.03.2022, 14:42
Shares

2

Views

1 049

Нові реалії трудових відносин в умовах війни

slovoidilo.ua

Вже майже місяць тривають бойові дії на теріторії України. Багато людей вимушено покинули свої домівкі, рятуючись від війни. За час воєнних дій тільки Укрзалізницею з територій активних бойових дій було вивезено понад два мильйони осіб. Постійні бомбардування руйнують інфраструктуру, виробничі потужності та вже порушили систему організації та управління підприємницькою діяльністю, зокрема нормальний порядок функціонування трудових відносин.

Наразі звідусіль лунають заклики повертатись до роботи; економіка має працювати та забезпечити надійний тил.

Законодавчі аспекти врегулювання трудових відносин в умовах воєнного стану

15 березня 2022 року Верховною Радою прийнято Закон України №7160 "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". За офіційною інформацією, яка міститься на сайті Внрїовної Ради України наразі закон знаходиться на підписі у Президента.

Отже, в цій статті коментуються положення Проекту закону № 7160 від 14.03.2022, оскільки осаточний текст закону ще не опубліковано.

Окрім того, важливо також наголосити, що Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А отже, обмеження та особливості організації трудових відносин встановлені зазначеним законом наразі не набули чинності, а суб’єкти правовідносин (зокрема роботодавець та працівник) повинні керуватись нормами діючого КЗпП. Зазначене стосується як гарантій забезпечення виплати заробітної плати так і обов’язку працівників виконувати роботу, передбачену трудовим договором.

Але повернімось до аналізу змін.

Найперше треба відзначити, що прийняті Верховною Радою обмеження трудових прав працівників діятимуть тимчасово до моменту припинення правового режиму воєнного стану.

Обмеженя торкнуться наступних сфер:

Трудовий договір

  • Форма договору за вибором сторін (усна або письмова)
  • Випробувальний термін може встановлюватись для будь-яких категрій працівників
  • Нові види строкових трудових договорів:
  1. на період дії воєнного стану;
  2. на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.
  • Роботодавцю надається право тімчпсово зупиняти дію окремих положень колективного договору
  • Вводиться новий институт "призупинення дії трудового договору", тобто тимчасова пауза у виконанні сторонами своїх обов’язків за трудовим договором, викликана фактичною неможливістю через збройну агресію РФ, що не тягне автоматичного припинення трудових відносин. Виплата заробітної плати в такому випадку за весь час прізупинення покладається на державу-агресора.

Переведення та зміна істотних умов праці:

  • скасовується вимога про обов’язкове завчасне (за два місяці) попередження працівника про про зміну істотних умов праці;
  • запроваджується право роботодавця переводити працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди.

Умови:

1. така робота має бути не протипоказана працівникові за станом здоров’я;

2. така робота має бути спрямована на відвернення або ліквідацію наслідків бойових дій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей

Виключення: працивника не може бути переведено без його згоди на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії

Оплата праці: не нижче, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Про процедуру переведення працівників для роботи в іншій місцевості детально ми писали тут

Розізвання трудового договору

З ініціативи працівника:

  • скасовується вимога про завчасне (не менше ніж за два тижні) попередження про намір розірвати трудовий договір, для працівників підприємства яких розташовані в районах ведення бойових дій.

Вийнятки: не можуть скористатись опцією особи, які примусового залучені до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного часу, а також якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури.

З ініціативи роботодавця:

  • скорочується (до десяти днів) строк попередження працівника про звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємтсва, якщо така ліквідація відбувається внаслідок знищення в результаті бойових дій усіх виробничих потужностей. Зберигається право на вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку.
  • дозволяється звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною)
  • скасовується вимога про погодження звільнення з профспилкою (крім звільнення членів профспілкових органів)

Робочий час та час відпочинку

  • Подовжується нормальна тривалість робочого часу працівників з 40 до 60 годин на тиждень
  • Подовжується скорочена тривалість робочого часу до 50 годин на тиждень (наразі діє 24 години - для працівникив віком 14-16 років та 36 годин - для працівників 16-18 років)
  • Може бути скорочено тривалість щотижневого безперервного відпочинку з 42 до 24 годин
  • Щоденний графік роботи (його зміна) втановлюється роботодавцем
  • Рішення про встановлення п’ятиденного чи шестиденного робочого тижня приймається військового командування разом із військовими адміністраціями.
  • Не скорочується на одну годину робочий день напередодні святкових і неробочих днів;
  • Не обмежується максимальна тривалість робочого дня напередодні вихідних днів при шестиденному робочому тижні (зазвичай - не більше 5 годин);
  • Не застосовуються граничні норми надурочних робіт;
  • Не переносяться святкові і неробочі дні у разі їх збігу з вихідним днем;
  • Не переносяться вихідні і робочі дні
  • Не застосовується скорочення робочих змін у нічний час

Відпустки

  • Збережено тривалість щорічної основної оплачуваної відпустки - 24 календарні дні
  • Скасовано обмеження щодо кількости та тривалості відпусток, які нааються працівникові без збереження заробітної плати
  • Роботодавцю надано право відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпустки, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури. Вийнятки: 1. відпустки у зв’язку вагітністю та пологами; 2. відпустки для догляду за дитиною,

Особливості роботи окремих категорій працівників

  • Вагітні жінки і жінки, що мають дітей віком до одного року, особи з інвалідністю можуть залучатись до роботи у нічний час у разі крайньої необхідності
  • Жінки (крім вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до одного року) можуть залучатісь до важких робіт і робіт із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також до підземних робіт
  • Працівники, які мають дітей (окрім жінок, які мають дітей віком до одного року) можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні.

Оплата праці

  • Заробітна плата виплачується на умовах визначених трудовим договором
  • Запроваджується можливість зупинити виплату заробітної плати у випадку неможливості її виплати через воєнні дії. В такому разї виплата відновлюється з відновленням основної діяльності підприємства.

Підсумовуючи бачимо, що обмеження торкуться всіх важливих сфер трудових відносин. В той же час, законодавець зберіг мінімальні гарантії щодо оплати праці та відпочинку, а також гарантії, для вразливих категорій працівників. Окрім того, багато норм, які передбачають звуження трудових прав мають диспозитивний характер та надають можливість роботодавцю приймати рішення щодо необхідності запровадження тих чи інших обмежень, враховуючи актуальну ситуацію.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити