Нові ініціативи законотворців або як змусити українців Батькіищину любити

Головна > Столиця > Нові ініціативи законотворців або як зму...
Author

Марія Куренко

15.04.2022, 13:20
Shares

1

Views

1 009

Нові ініціативи законотворців або як змусити українців Батькіищину любити

vin.gov.ua

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України - передбачено ст 65 Констітуції України.

Однак, не всі бажають справно виконувати свої конституційні обов’язки. Чи не щодня у повідомленнях ДПС зустрічаємо згадки про військовозобов’язаних, які у будь-який спосіб намагаються незаконно перетнути дежавний кордон аби не бути мобілізованими до війська.

Намагаючись боротись з таким ганебним явищем до Верховної Ради було подано проект закону № 7171 від 17.03.2022, недоліки якого ми аналізували раніше.

Зважаючи на те, що станом на теперішній час законопроект не вносився до порядку денного, законотворці таки прислухались до думок експертів та вирішили відмовитись від його прийняття. Але від ідеї відбити у втікачів бажання покидати країну в часи війни народні депутати не відмовились. Такий крок видається виправданим та безперечно необхідним.

Чи зможе нова законодавча ініціатива ефективно досягти цілей?

Проектом закону № 7268 від 08.04.2022 перопонується доповнити Кримінальний Кодекс України статтею 332-3, якою вставновити відповідальність за незаконне перетинання держаного кордону України під час дії воєнного стану. Покаранню за такі дії підлягають:

  • особи, приписані до призовної дільниці (призовники). Для них передбачається покарання у вигляді штрафу в розмірі від 85 до 170 тисяч грн або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років;
  • військовослужбовці, військовозобов’язані, резервістами, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також співробітники органів державної влади та місцевого самоврядування. Для переліченої категорії осіб передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років
  • службові особи, які використали своє службова становище задля незаконного перетинання кордону у воєнний час будуть покарані позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з можливим позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Найперше, що кидається в очі, як і в попередньому законопроекті 7171, ініціатори закону пропонують карати громадян за незаконне перетинанн кордону. Але ж перетинанням є як виїзд так і в’їзд. При цьому кримінальна відповідальність за незаконний в’їзд вже встановлена ст. 332-2 КК України. В цій частині диспозицію варто конкретизувати.

По-друге, як і в попередній ініціативі законотворці проігнорували відсутність в основному регуляторному акті - Законі України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" заборони на виїзд за кордон громадянам україни в період дії воєнного стану. Очевидно, що перш ніж карати за такі вчинки, потрібно вивести їх за рамки правомирної поведінки, шляхом внесення відповідних доповнень до статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України".

Виникають питання і до передбачених статтею суб’єктів злочину. Так, у першій частині пропонують за незаконний перетин кордону притягати до відповідальності осіб, приписаних до призовних дільниць. Однак, Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу" передбачено, що до призовних лільниць приписуються також и допризовники - особи, яким виповнилось 17 років. При цьому українське законодавство передбачає, що призову як для проходження строкової служби так і під час мобілізації підлягають особи, яким на момент такого призову виповнилось 18 років. Отже, оскільки до досягнення 18 років особа не набуває статусу військовозобов’язаною, цілком очевидно, що й суб’єктом такого складу злочину бути не повинна.

Що ж стосується повнолітніх осіб, які приписані до призовної дільниці, то вони повною мірою охоплюються поняттям "військовозобов’язані", про яких йдеться у ч. 2 нової ст. 332-3 КК, та не потребують виокремлення у якості самостійного суб’єкта кримінального правопорушення.

Також, виходячи з цілей закону - попередити виїзд за кордон осіб, які мають здійснювати оборону держави в часи війни, більш виправданим було б об’єдання категорій

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити