Німеччина націоналізує активи російської Роснефті

Головна > Політика > Німеччина націоналізує активи російської...
Author

Ольга Фединчік

16.09.2022, 10:51
Shares

0

Views

818

Німеччина націоналізує активи російської Роснефті

EPN/Newscom/SIPA

Німеччина бере під свій контроль німецький підрозділ російської нафтової компанії "Роснефть", включаючи частки у трьох нафтопереробних заводах.

Про це пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Таким чином канцлер Олаф Шольц реагує на безпрецедентну енергетичну кризу, спричинену вторгненням росії в Україну.

Мережевий регулятор Німеччини (BNetzA) стане довірчим керуючим компаній RN Refining & Marketing та Rosneft Deutschland, на частку яких припадає близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, а також її частки на нафтопереробних заводах у Шведті, Карлсруе та Фобурзі, повідомило у пʼятницю міністерство економіки.

Цей крок "протидіє загрозі безпеці енергопостачання, що насувається, і закладає важливу основу для збереження і майбутнього розвитку підприємства у Шведті", йдеться в заяві міністерства.

Взяття під контроль Rosneft Deutschland покликане забезпечити роботу нафтопереробного заводу Schwedt, який знаходиться недалеко від польського кордону, та постачає більшу частину авіагасу для аеропорту німецької столиці та бензину для автомобілів регіону. Завод отримував постачання сирої з трубопроводу " Дружба" і тепер, імовірно, НПЗ доведеться здебільшого спиратися на Польщу, звідки він може отримувати морські вантажі з міжнародного ринку. Одним з можливих джерел заміни сирої нафти може стати нафта з США.

"Рішення супроводжується комплексним пакетом на майбутнє, який забезпечить трансформаційний імпульс для регіону та підтримає НПЗ для забезпечення постачання нафти альтернативними маршрутами постачання", — зазначили в міністерстві.

У міністерстві також додали, що страховики та банки більше мають бажання вести бізнес з цими компаніями.

Більш докладну інформацію про план націоналізації представлять канцлер Олаф Шольц та міністр економіки Роберт Габек на прес-конференції у Берліні пізніше у пʼятницю.

Нагадаємо: Уряд Німеччини схвалив поправку до законодавства, яка дозволяє йому в крайньому випадку брати під контроль енергетичні компанії.

У квітні Берлін запровадив тимчасове зовнішнє управління над активами "Газпрому", які знаходяться у країні. "Газпром" оприлюднив повідомлення, що компанія більше не володіє активами німецької Gazprom Germania. Проте пізніше, через неузгодження цього процесу з урядом країни, законність цього кроку було поставлено під сумнів.

У травні, Reuters повідомив, що Німеччина готує антикризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії, в якому, зокрема, розглядає можливість взяти під контроль НПЗ у Шведті, що контролюється "Роснефтью".

Енергетична криза продовжує впливати на економіку та ринки регіону, навіть незважаючи на те, що Європейський Союз та національні уряди прагнуть створити нові інструменти для полегшення фінансових проблем.

Німеччина вже розгорнула цілу низку державних програм фінансової допомоги та кредитів на порятунок для енергетичних компаній. Зокрема адміністрація Шольца веде переговори про поглинання Uniper SE та двох інших великих імпортерів газу, намагаючись уникнути колапсу свого енергетичного ринку.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Індія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Поки що це єдина велика країна з "глобального півдня", яка підтвердила участь у Саміті миру.

20.05.2024 - 15:48

Arrow
Theme

Війна

Вночі ППО збила 29 "шахедів", які ворог застосував для атаки по Україні

Протиповітряною обороною півдня України знищено 17 ворожих ударних БпЛА

20.05.2024 - 09:13

Arrow

Вас це може зацікавити