НБУ скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти населенню

Головна > Банки > НБУ скасував усі обмеження на продаж гот...
Author

Олександр Талов

01.12.2023, 09:53
Shares

3

Views

799

Курс валют в Україні на 17.11.2023: скільки коштує долар і євро
Pixabay

Національний банк України з 1 грудня скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню.

Про це повідомляє пресслужба НБУ, інформує Інфокурс.

аціональний банк України продовжує пом’якшувати валютні обмеження, ураховуючи потреби збереження макрофінансової стабільності, захисту міжнародних резервів, забезпечення першочергових потреб оборони, економіки та громадян, а також пропозиції суб’єктів фінансового ринку, що забезпечують зазначені першочергові потреби", - зазначили у НБУ.

Регулятор вважає, що скасування валютних обмежень сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку.

  1. Скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.
  2. НБУ також дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування або компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій.
  3. Нацбанк розширив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії РФ проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України.
  4. Крім того, НБУ дозволив оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема, оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Зазначені пом’якшення, а також інші уточнюючі зміни унесені постановою правління НБУ від 30 листопада 2023 року №155, що набирає чинності з 1 грудня 2023 року.

Нагадаємо: У перший день російського вторгнення Нацбанк заборонив населенню купувати безготівкову валюту в банках, проте все ж залишив кілька винятків із загальної заборони. Аби купити безготівкову валюту клієнт-фізособа мав надати підтвердження певної мети такої операції. Зокрема, купити валюту можна було для оплати навчання за кордоном, лікування там, транспортування хворих, оплати витрат на поховання тощо.

28 серпня НБУ оголосив про скасування заборони для населення навільну купівлю безготівкової валюти онлайн у банках, яка діяла від початку війни. Допускалися лише передбачені регуляторомвинятки. Також Нацбанк удвічі розширив ліміти для купівлі валюти під розміщення на депозиті.

НБУ також оголосив про перехід з 3 жовтня дорежиму керованої гнучкості обмінного курсу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Фахівці завершили ремонт залізничної колії в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ

Вранці 8 травня російська окупаційна армія атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні.

08.05.2024 - 16:17

Arrow
Theme

Війна

Російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині

Ворог влучив в енергетичні об'єкти у Червоноградському та Стрийському районах.

08.05.2024 - 09:01

Arrow

Вас це може зацікавити