НАЗК внесло бельгійську газову компанію Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни 

Головна > Політика > НАЗК внесло бельгійську газову компанію ...
Author

Назар Лазебний

30.11.2023, 12:29
Shares

1

Views

719

НАЗК внесло бельгійську газову компанію Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни
nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до переліку міжнародних спонсорів війни, через сприяння експорту російського скрапленого природного газу (СПГ), що забезпечує фінансування російського вторгнення в Україну.

Про це повідомив пресцентр НАЗК, інформує Інфокурс.

"Бельгійський незалежний оператор газової системи Fluxys надає потужності для зберігання та перевалки російського скрапленого газу “Ямал СПГ” на своєму терміналі в Зебрюгге. Мажоритарна частка “Ямал СПГ” належить російській газовій компанії “Новатек”, яка безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Fluxys та її акціонери отримували прибуток, сприяючи експорту російського СПГ на ринки Азії, Південної Америки та Близького Сходу, особливо взимку 2021-2022 років, що загострювало європейську енергетичну кризу та збільшувало прибутки для "Новатек", випливає з аналізу Міжнародного інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA) у 2022 році.

Щонайменше третина витрат російського бюджету йде на війну. Послуги Fluxys допомагають рф поповнити його в цьому році на 800 мільйонів євро. До прикладу, це вісім винищувачів Су-35. Або ж 800 ракет Калібр, якими атакуватиме енергетичну інфраструктуру України взимку та вбиватиме українців. Це загальновідомі факти. Fluxys добре про це знає, але продовжує спонсорувати російську війну”, – зазначив Олександр Новіков, Голова НАЗК.

Основними акціонерами Fluxys є:

  • бельгійські муніципалітети (77,41%);
  • федеральний уряд Бельгії (3,44%).

Після вторгнення РФ в Україну, Fluxys продовжувала співпрацю з "Ямал СПГ" та "Новатек" протягом 2022 року та у 2023 році, повідомили у НАЗК

За оцінками міжнародних експертів, Росія очікує отримати до 800 млн євро податкових надходжень експорту, що можливий завдяки перевалці СПГ у Зебрюгге у 2023 році. Лише 7% цього газу прямує на ринки ЄС. Fluxys отримує за цю послугу 50 млн євро на рік за довгостроковим контрактом, підписаним у 2015 році.

Нагадаємо: Наразі ЄС не запровадив ембарго на російський СПГ. Європейські трейдери не відчувають себе зобовʼязаними обмежувати свою купівлю в Росії. За даними Financial Times, понад одна пʼята всього російського скрапленого природного газу (СПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу. Це збільшує доходи Москви, попри зусилля ЄС їх обмежити.

Перевалка російського СПГ заборонена у Великій Британії та Нідерландах, але російський газ зазвичай «перекачують» між танкерами в Бельгії, Франції та Іспанії, а потім експортують до інших країн.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити