НАТО звинуватило Китай у підтримці РФ під час війни в Україні - Декларація саміту альянсу у Вашингтоні

Головна > Політика > НАТО звинуватило Китай у підтримці РФ пі...
Author

Назар Лазебний

11.07.2024, 10:09
Shares

1

Views

637

Саміт НАТО у Вашингтоні - ЗМІ отримали текст підсумкового комюніке / NV
9−11 липня уВашингтоні проходить саміт НАТО, REUTERS/Евелін Гокштайн

У Декларації Вашингтонського саміту, виданий главами держав і урядів, які беруть участь у засіданні Північноатлантичної ради альянс назвав Китай "вирішальним фактором" війни Росії проти України.

Зазначається, що це посилює загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів і для євроатлантичної безпеки.

"Ми закликаємо КНР, як постійного члена Ради Безпеки ООН, який несе особливу відповідальність за дотримання цілей і принципів Статуту ООН, припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку військових зусиль Росії. Це включає в себе передачу матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировина, які служать ресурсами для оборонного сектора Росії. КНР не може дозволити найбільшу війну в Європі в новітній історії без того, щоб це негативно вплинуло на її інтереси та репутацію", - йдеться у Декларації.

У декларації йдеться про те, що Китай створює "системні виклики євроатлантичній безпеці", у тому числі за допомогою кіберактивності та дезінформації.

"Ми закликаємо всі країни не надавати жодної допомоги російській агресії. Ми засуджуємо всіх, хто сприяє і тим самим продовжує війну Росії в Україні", – йдеться у комюніке альянсу.

Союзники зазначили, що "Китай і Росія тісно співпрацюють у сфері оборони", у тому числі за допомогою додаткових спільних військових навчань та постачання Пекіном великої кількості обладнання подвійного призначення.

Офіційні особи США заявили, що Китай утримується від прямих поставок зброї та артилерії, що означатиме безпрецедентну ескалацію і майже напевно спричинить жорсткіші заходи – наприклад, санкції – проти другої за величиною економіки світу.

Китай відкинув ці звинувачення і закликав альянс "триматися подалі від Азії", пише Financial Times.

Зазначається, що Китай у відповідь заявив, що направив до НАТО подання щодо звинувачень, які він назвав "провокаційними і такими, що містять явну брехню та наклеп".

Місія Китаю в ЄС заявила, що Пекін прагне до політичного врегулювання війни в Україні і ніколи не постачав летальну зброю жодній із сторін конфлікту. Пекін парирував звинувачення НАТО, попередивши альянс про необхідність "триматися подалі від Азії», яка, за його словами, «є місцем для мирного розвитку, а не ареною геополітичної конкуренції".

Нагадаємо: Не зважаючи на те, що Китай публічно заперечує надання будь-якої військової допомоги Росії, тамтешні компанії, зокрема держпідприємства, продавали російським військовим продукцію подвійного призначення, стрілецьку зброю, дрони, навігаційне обладнання та захисне спорядження, повідомляло Міноборони США у жовтні минулого року.

У свою чергу в квітні 2024 року джерела Bloomberg повідомляли, що Китай посилив свою підтримку Росії, надаючи, зокрема, супутникові знімки для ударів по українських цілях, а також мікроелектроніку та верстати для танків. Співрозмовники видання розповіли, що підтримка Китаю також включає оптику, паливо для ракет і посилення космічної співпраці.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити