НАТО веде переговори про переведення ядерної зброї в режим очікування

Головна > Міжнародне > НАТО веде переговори про переведення яде...
Author

Олександр Талов

17.06.2024, 09:59
Shares

1

Views

468

Єнс Столтенберг на прес-конференції НАТО в Брюсселі
Єнс Столтенберг на прес-конференції НАТО в Брюсселі,JOHANNA GERON/REUTERS

НАТО веде переговори про приведення ядерної зброї у стан бойової готовності та розгортанні більшої її кількості через зростаючу загрозу з боку РФ та КНР.

Про це заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг в інтерв'ю The Telegraph.

Єнс Столтенберг дзазначив, що блок повинен показати світові свій ядерний арсенал, щоб надіслати пряме повідомлення своїм ворогам.

Він розповів, що між членами були живі консультації щодо вилучення ракет зі сховищ і переведення їх у режим очікування, закликаючи до використання прозорості як засобу стримування.

Генсек альянсу зазначив, що Китай інвестує значні кошти в сучасне озброєння, зокрема, у свій ядерний арсенал, який зросте до 1000 боєголовок вже до 2030 року. За його словами, НАТО може зіткнутися з тим, з чим раніше не стикалися, а саме з двома ядерними потенційними супротивниками - Пекіном та Москвою.

"Я не буду вдаватися в оперативні подробиці про те, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані, а які повинні бути на зберіганні, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо", - сказав Столтенберг.

Застереження пана Столтенберга прозвучали після того, як G7 різко розкритикувала Китай і Росію в комюніке минулого тижня, в якому закликали Пекін припинити постачання збройових технологій Москві та виступили проти «мілітаризації» Китаю в Тихому океані.

Нагадаємо: Північноатлантичний Альянс вже протягом багатьох років розбудовує систему ядерного стримування, яка є ключовою частиною загальної політики НАТО зі стримування й оборони. Вдосконалення такої системи ядерного стримування, її надійність, безпечність та ефективність є кращою відповіддю на ядерну риторику Росії та на нарощування ядерного потенціалу Китаю.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог вночі завдав ракетного удару по Дніпру, є потрапляння по промисловому об'єкту

Виникла пожежа, яку рятувальники загасили. Люди не постраждали

27.09.2024 - 08:02

Arrow
Theme

Війна

На фронті за добу відбулося 189 боєзіткнень, з них 54 на Покровському напрямку

Ворог атакує також на Лиманському та Курахівському напрямках

26.09.2024 - 08:54

Arrow

Вас це може зацікавити