НАТО підписало контракт на 1,1 млрд євро на артилерійські боєприпаси калібру 155 мм

Головна > Політика > НАТО підписало контракт на 1,1 млрд євро...
Author

Олександр Талов

23.01.2024, 14:08
Shares

3

Views

555

NATO Foreign Ministers meeting in Brussels
reuters.com

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив, що альянс 23 січня підписав нові контракти про постачання артилерійських боєприпасів для поповнення арсеналів країн альянсу і для допомоги Україні.

Як повідомили у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, йдеться про приблизно 220000 артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів на 1,2 мільярда доларів.

"Війна Росії в Україні стала битвою за боєприпаси, тому важливо, щоб союзники поповнювали свої арсенали в той час, як ми далі підтримуємо Україну", - сказав Єнс Столтенберг, похваливши результативність системи спільних закупівель НАТО.

Українські представники постійно наполягають, що Збройним силам України потрібно набагато більше зброї, а особливо боєприпасів для артилерії та ракет для щоденного стримування російських військ.

Згідно з оцінками впродовж минулого літа українські гармати на день вистрілювали приблизно 4000 - 7000 боєприпасів, а Росія понад 20 000 щодня.

Командувач ЗСУ Валерій Залужний минулого року заявив, що окрім надійного забезпечення найпотрібнішими боєприпасами українській армії також необхідно мати нові збройні технології для досягнення вирішальної переваги над загарбниками.

"Ми не можемо дозволити, щоб Путін переміг в Україні, бо це була б трагедія для Українців і небезпека для всіх нас", - зазначив Столтенберг.

Західні партнери України оголосили програми збільшення виробництва зброї, але зауважують, що нарощування виробничих потужностей вимагає часу і дієвішої координації урядів.

Агенція Associated Press передає, що посадовці ЄС прогнозують до кінця цього року довести виробництво артилерійських снарядів до 1 млн.

НАТО підкреслює, що оголошені нові контракти є частиною схваленої 2023 року програми альянсу, в межах якої вже укладені контакти зокрема на 5,5 мільярда доларів для придбання 1000 ракет для систем ППО Патріот і 4 мільярди доларів на боєприпаси 155 мм., а також на керовані протитанкові ракети, боєприпаси для танків тощо.

Агенція Reuters, посилаючись на свої джерела в оборонній промисловості, пише, що оголошені 23 січня контракти будуть виконувати французькі та німецькі збройні компанії Nexter і Junghans, і що перші партії тих боєприпасів надійдуть на початку 2025 року.

Нагадаємо: Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводитьаудит військової допомоги Українівід країн ЄС, пишеFinancial Timesіз посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

У березні 2023-гоЄС обіцяв Україні 1 млн боєприпасіввпродовж року, а наразі надав лише 480 000.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити