НАТО готове до діалогу з РФ, а не до компромісу щодо принципів безпеки Столтенберг

Головна > Бізнес > НАТО готове до діалогу з РФ, а не до ком...
Author

Олександр Талов

14.01.2022, 11:52
Shares

1

Views

307

НАТО готове до діалогу з РФ, а не до компромісу щодо принципів безпеки Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

golosameriki.com

Північноатлантичний альянс (НАТО) готовий до діалогу з Росією, проте ніколи не піде на компроміс щодо основних принципів європейської безпеки.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Deutsche Welle у четвер, передає Інфокурс.

"Ми переживаємо критичний для європейської безпеки період. Ми вислухали Росію, оголосили наші позиції. Ми готові до діалогу з Росією, але ніколи не підемо на компроміс щодо основних засад європейської безпеки", - зазначив Столтенберг, наголосивши, що дискусія на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня була дуже важкою.

Генсек НАТО зазначив, що у Росії є вибір - діалог або конфронтація з Заходом. Водночас він попередив про наслідки для РФ у разі військової ескалації проти України.

"Ми чітко заявили, що за (напад на. - Ред.) Україну будуть серйозні наслідки у вигляді суворих економічних санкцій. Ми надаватимемо підтримку Україні, щоб вона могла підвищити здатність захищати себе", - заявив Єнс Столтенберг. Він також додав, що країни НАТО зроблять все необхідне не лише для захисту східного флангу Альянсу, але й для стримування будь-якої агресії проти союзників.

Столтенберг наголосив, що у НАТО є плани на випадок непередбачуваних обставин.

Нагадаємо: Кремль вимагає юридичних гарантій, що держави Східної Європи, в першу чергу Україна та Грузія, ніколи не зможуть стати членами Альянсу. Окрім цього, Росія вимагає зменшення кількості натівського озброєння в Європі.

10 січня ці вимоги обговорювалися на зустрічі представників США і Росії, 12 січня пройшли обговорення в рамках Ради НАТО - Росія, а 13 січня - в рамках Постійної ради ОБСЄ.

РФ укотре представила свої пропозиції щодо питань безпеки, які включають вимогу до НАТО припинити прийом нових членів, зокрема, України. Втім, у НАТО цю вимогу знову відкинули, зазначивши, що лише сама Україна та 30 країн-членів Альянсу можуть вирішувати питання готовностікраїни до вступу в НАТО.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Скинутою авіаційною бомбою росіяни зруйнували цілу вулицю у селі на Харківщині

Унаслідок обстрілу пошкоджені 16 будинків. З-під завалів правоохоронці дістали тіло 88-річної жінки, постраждав 34-річний чоловік.

06.05.2024 - 10:07

Arrow
Theme

Енергетика

Минулої доби через стрибок споживання електроенергії Україна залучала аварійну допомогу з трьох країн 

Потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом, у вечірні пікові години залучалась аварійна допомога з Румунії, Польщі та Сло...

03.05.2024 - 11:11

Arrow

Вас це може зацікавити