Найманці ПВК "Вагнер", що перебувають у Білорусі, наблизилися до литовського кордону

Головна > Війна > Найманці ПВК "Вагнер", що перебувають у ...
Author

Назар Лазебний

03.08.2023, 14:15
Shares

3

Views

304

Президент Гітанас Науседа зустрівся з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Сувалках у четвер
lrt.lt

"Вагнерівці", що зараз дислокуються у Білорусі, перемістилися ближче до литовського кордону.

Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа під час зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, із посиланням на LRT, інформує Інфокурс.

Глава країни підкреслив, що присутність угруповань "Вагнера" в сусідній Білорусі є додатковим і дуже важливим фактором ризику для безпеки – ми маємо бути напоготові та готовими до будь-яких сценаріїв.

"Кількість бойовиків "Вагнера", які дислокуються на території Білорусі, вже перевищує 4 тисячі або близьке до цього числа. Частина ПВК "Вагнера" підійшла до нашого кордону, зайнявши позицію в районі Гродно, а це означає, що ця ситуація дуже зручна для організації провокацій як на кордоні Польщі та Білорусі, так і на кордоні Литви та Білорусі", – сказав президент Науседа в Польщі.

Представники Польщі та Литви зустрілися, щоб обговорити безпекову ситуацію на кордоні, загрози, які створюють "вагнерівці", ймовірність провокацій і готовність їм протидіяти.

Президент Гітанас Науседа зустрівся з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Сувалках у четвер
lrt.lt

Науседа зазначив, що охорона литовського кордону вже посилена, підготовлені та оновлені плани прикриття кордону, які передбачають посилення і з боку армії. Президент додав про необхідність продовження зміцнення кордонів з Росією та Білоруссю.

Кордон Литви, Білорусі та Польщі
lrt.lt

Науседа наголошує, що ймовірно кількість бійців "Вагнера" ​​в Білорусі може зрости і досягти навіть 10 тисяч.

"Можна по-різному оцінювати наміри бойовиків "Вагнера" в Білорусі, але абсолютно очевидно одне: і для Путіна, і для Лукашенка було б надто спокусливо використовувати свою присутність у найближчому сусідстві для можливих провокацій проти НАТО, Литви", - сказав Науседа.

За словами президента, дії групи "Вагнера" ​​будуть розцінюватися як частина дій РФ. За словами глави країни, нещодавно затверджені оборонні плани НАТО встановлюють колективну оборонну відповідь з перших моментів загрози та забезпечують ще більшу оборонну відповідь східного крила НАТО та присутність сил НАТО в Литві до рівня бригади.

Нагадаємо: У вівторок, 1 серпня, два білоруські гелікоптери порушили повітряний простір Польщі на східному кордоні. Перетин кордону відбувався в районі Біловежі на дуже низькій висоті, і це ускладнювало виявлення радарними системами. Тому спочатку польські радіолокаційні системи не зафіксували порушення повітряного простору.

Міністр національної оборони, голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Маріуш Блащак розпорядився збільшити кількість військових на кордоні та виділити додаткові сили та засоби, зокрема бойові гелікоптери.

Про інцидент повідомили в НАТО.

Тимчасового повіреного у справах Білорусі буде викликано до МЗС Польщі для пояснення інциденту зазначили у оборонному відомстві Польщі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити