Нафтогаз України створить державну мережу АЗС на базі мережі Glusco

Головна > Закон > Нафтогаз України створить державну мереж...
Author

Назар Лазебний

30.05.2022, 16:21
Shares

3

Views

949

Нафтогаз України створить державну мережу АЗС на базі мережі Glusco

inventure.com.ua

НАК "Нафтогаз України" стане національним оператором на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами, щоби забезпечити справедливість цін на ринку палива.

Про це пише InVenture, інформує Інфокурс.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що держава не має наміру монополізувати ринок нафтопродуктів, але вважає, що на ринку має з'явитися потужний державний гравець, який завоював би повну довіру як з боку держави, так і з боку людей.

"Дипломатично кажучи, існує певна недовіра до приватних великих мереж АЗС: є певні змови, що ціни іноді бувають завищеними. Коли є державний гравець із суттєвою часткою ринку, близько 15-20-30%, тобто не 100% % – тоді більше довіри до того, що споживачі мають можливість купувати паливо за справедливою конкурентною ціною", - зазначив Юрій Вітренко.

Він також зазначив, що коли конкуренція на ринку недосконала, то поява державного гравця дозволяє зробити його ціновим лідером та відмовитися від практики державного регулювання цін.

Водночас він зазначив, що наявність АЗС у нинішніх умовах не означає наявності нафтопродуктів.

Юрій Вітренко додав, що навіть не питання знайти бензин та дизель за кордоном.

За його словами, проблема полягає в тому, що ці великі компанії можуть поставити паливо у великі порти – Амстердам, Роттердам, Антверпен або порти Середземномор'я, тоді як паливо потрібне на кордоні України або в портах Польщі та Румунії за допомогою у логістиці з цих портів у Україною.

На його думку, роль "Нафтогазу" – вирішувати комерційні питання, які складніше вирішити приватному бізнесу, наприклад, великим міжнародним компаніям може бути легше за поточних умов укладати контракти на постачання великих обсягів нафтопродуктів саме національній компанії або резервувати на тривалий термін логістичні потужності.

Відповідаючи на запитання щодо мережі національного оператора, голова правління "Нафтогазу" повідомив, що йдеться і про заправки, які НАК повністю контролює, і про заправки "Укрнафти", в якій "Нафтогаз" має мажоритарну частку.

"Там ми маємо суттєвий вплив і можемо проконтролювати, щоб ціни були адекватні. Коли у нас буде власна мережа, у нас буде чітке розуміння собівартості – не теоретично, а на практиці. З логістикою ми теж готові допомогти, у нас достатньо фінансового ресурсу, щоб зараз забронювати будь-яку логістику, головне – покажіть її нам», – наголосив Вітренко.

Нагадаємо: Кабінет міністрів України нещодавно ухвалив рішення про передачу мережі Glusco, що складається зі 172 АЗС, пов'язаних з Віктором Медведчуком в управління НАК "Нафтогаз України" (ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг").

Проте Юрій Вітренко уточнив, що "Нафтогаз" поки що не отримав контролю над мережею АЗС Glusco.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

На фронті упродовж доби відбулося 146 бойових зіткнень, тривають бої за м.Вовчанськ

Російські війська завдали 6 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та насе...

13.05.2024 - 08:54

Arrow
Theme

Політика

П'ять країн ЄС домовилися посилити контроль за дотриманням санкцій проти Росії

Угода посилить та уніфікує контроль ЄС за дотриманням візових вимог щодо Росії.

10.05.2024 - 10:52

Arrow

Вас це може зацікавити