Нацполіція відкрила справу за фактом перешкоджання роботі журналістів на території Лаври

Головна > Закон > Нацполіція відкрила справу за фактом пер...
Author

Ольга Фединчік

30.03.2023, 16:55
Shares

3

Views

436

Нацполіція відкрила справу за фактом перешкоджання роботі журналістів на території Лаври

detector.media

Правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври та з’ясовують деталі події.

Про це повідомив відділ комунікації поліції Києва, інформує Інфокурс.

“Інцидент стався на території Києво-Печерської лаври сьогодні, 30 березня. Правоохоронці з’ясовують деталі події”, - йдеться в повідомленні.

У відділі коммунікації зазначили, що до Печерського управління поліції звернулись представники засобів масової інформації із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Заявники повідомили, що під час зйомки сюжету один із священнослужителів Києво-Печерської лаври пошкодив обладнання оператора. Відео цього інциденту також опублікували телеграм-канали.

За цим фактом дізнавачі територіального підрозділу розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо: 5 січня Комісія з приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської Лаври від Української православної церкви (МП) до держави завершила свою роботу, яку розпочала 2 січня. За підсумками роботи Комісії був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. "Українська святиня має служити всьому українському народові, цього принципу ми і будемо притримуватись в подальшому", - написав Ткаченко.

Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" оголосив про розрив договору про оренду з УПЦ МП з 29 березня. Проте намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (УПЦ МП) заявив, що ченці не збираються виселятися з Лаври. Представники УПЦ МП так і не залишили територію Лаври попри завершення договору оренди. Вони й далі проводять богослужіння і не пускають комісію МКІП.

Секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що виселення відбуватиметься згідно із законами України.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у зверненні до братії Лаври та громадськості підкреслив, що про закриття монастиря в Лаврі та припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя не йдеться.

Митрополит Павло під стінами Лаври погрожував журналістам побиттям та перешкоджав їхній діяльності. Представники УПЦ МП так і не залишили територію Лаври попри завершення договору оренди. Вони й далі проводять богослужіння і не пускають комісію Міністерства культури та інформаційної політики.

Національна спілка журналістів України закликає правоохоронців ретельніше охороняти права роботи співробітників ЗМІ біля Києво-Печерської Лаври. Прибічники УПЦ закривають камери, лаються, погрожують побити медійників палками та штовхають журналістів", - йдеться у повідомленні. У НСЖУ закликають правоохоронні органи пильно стежити за напруженою ситуацією біля Лаври і не допускати порушення прав журналістів під час виконання ними професійних обов'язків.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити