На звільнених територіях затримали російських учителів, їх долю буде вирішувати український суд

Головна > Міжнародне > На звільнених територіях затримали росій...
Author

Ольга Фединчік

13.09.2022, 12:37
Shares

1

Views

1 082

На звільнених територіях затримали російських учителів, їх долю буде вирішувати український суд

Emilio Moranatti/Associated Press

На звільнених від російських військ територіях України затримали російських вчителів, які приїхали викладати за російською програмою в українських школах.

Усім їм загрожує кримінальна відповідальність згідно зі статтею 438 Кримінального кодексу України "Порушення законів та звичаїв війни".

Про це в ефірі єдиного марафону новин заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"Вони скоїли злочин проти нашої держави. Ми багато разів попереджали російських громадян, які погодилися приїхати на територію України та здійснювати тут заборонену законом діяльність. Міру покарання їм визначить суд. Як полонених їх ніхто не розглядатиме, бо вони не комбатанти, Женевські конвенції не передбачають обмінів невійськовополонених", — зазначила Верещук.

Згідно із санкцією, передбаченою у статті 438 ККУ, вчителям-росіянам загрожує від 8 до 12 років ув’язнення.

Верещук зазначила, що російських вчителів не розглядатимуть як полонених для Кількість затриманих учителів, а також назви населених пунктів, де їх затримали не уточнювалися.

Українських вчителів, які погодилися викладати за російською програмою, притягнуть до відповідальності за колабораційну діяльність, заявила Верещук, закликавши викладачів на окупованих територіях не співпрацювати з окупаційною владою, а евакуюватися, щоб зберегти своє життя.

Наприкінці серпня голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки й інновацій Сергій Бабак заявляв, що вчителі, які на окупованих територіях України викладатимуть за російською програмою, за законодавством України "прирівнюються до колаборантів" і підпадають під дію Кримінального кодексу України "з усіма негативними наслідками".

Нагадаємо: У липні російське інтернет-видання"Медіазона" повідомляла, що на окупованих територіях України зголосилися викладати понад 200 російських вчителів, яким пообіцяли зарплату у розмірі от 7 000 до 8 600 рублей в день.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити