На тлі ескалації напруженості у Чорному морі різко зросли ціни на пшеницю

Головна > Спорт > На тлі ескалації напруженості у Чорному...
Author

Марія Куренко

04.05.2023, 15:00
Shares

2

Views

579

 На тлі ескалації напруженості у Чорному морі різко зросли ціни на пшеницю

agronom.com.ua

Ціни на пшеницю значно підскочили за останні пів року на тлі ескалації напруженості в Чорному морі після того, як кремль заявив про атаку двома безпілотниками.

Про це повідомляє агенція Bloomberg, інформує Інфокурс.

Ескалація напруженості відбулася через невизначеність щодо безпечності коридору, який дозволяє Україні експортувати зернові через Чорне море. За повідомленнями турецьких ЗМІ, завтра заступники міністрів оборони Туреччини, росії та України мають обговорити продовження угоди, термін дії якої, за словами москви, спливає 18 травня.

В рамках угоди майже 30 мільйонів тонн зернових було відправлено на світовий ринок, починаючи з липня, причому Китай є основним пунктом призначення, за яким йдуть Іспанія та Туреччина. Поставки кукурудзи становлять близько половини вантажів, а пшениці – близько чверті.

Спалаху напруженості було достатньо, щоб спровокувати сплеск купівлі на світовому ринку пшениці. До цього ціни на неї впали до дворічного мінімуму на тлі сприятливих перспектив щодо збору врожаю у північній півкулі, де вирощується більша частина світової пшениці.

Ф'ючерси на пшеницю у Чикаго зросли на 1,2% - до 6,475 долара за бушель. Днем раніше ціни підскочили на 5%.

Нагадаємо: Як повідомляв ІК, раніше п’ять країн ЄС звернулися до Єврокомісії з проханням про запровадження захисних заходів проти "надмірного" сільськогосподарського експорту з України, який впливає на ситуацію на ринку, призводить до падіння цін і, таким чином, зачіпає інтереси фермерів у сусідніх з Україною державах ЄС.

Європейська Комісія в результаті переговорів досягла принципової домовленості з п’ятьма країнами-сусідами України щодо імпорту українських сільськогосподарських продуктів. Ключовими елементами досягнутих домовленостей, які також погоджені з Україною, є скасування одноосібних обмежень на такий імпорт, що був введений з боку Польщі, Словаччини, Болгарії та Угорщини. При цьому будуть застосовуватися виключні захисні заходи для чотирьох продуктів – пшениці, кукурудзи, рапсового та соняшникового насіння. Водночас, Єврокомісія виділить додатково 100 мільйонів євро для допомоги фермерам у згаданих п’яти державах ЄС, які зазнають збитків через ситуацію, що склалася.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити