МВФ схвалив програму допомоги у залученні коштів для України

Головна > Культура > МВФ схвалив програму допомоги у залученн...
Author

Назар Лазебний

20.12.2022, 10:29
Shares

2

Views

859

МВФ схвалив програму допомоги у залученні коштів для України

epravda.com.ua

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила 4-х місячну моніторингову програму економіки України.

Як інформує Інфокурс про це йдеться у пресрелізі на сайті МВФ.

"4-місячний PMB, який був схвалений керівництвом МВФ, покликаний допомогти Україні підтримувати стабільність і каталізувати донорське фінансування в умовах дуже великих потреб у платіжному балансі та надзвичайно високих ризиків", - йдеться у пресрелізі.

Програма (Program Monitoring with Board involvement) не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Пріоритетом програми стануть заходи підтримки макроекономічної та фінансової стабільності України, заявила перший заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат.

За її словами, основні заходи включають посилення мобілізації доходів та пожвавлення внутрішнього боргового ринку, підготовку стратегії фінансового сектора, підвищення прозорості та управління.

Програма адаптована до виняткових обставин України, щоб допомогти владі проводити обачну макроекономічну політику в цей особливо складний період і стимулювати донорське фінансування, пояснила Гопінат.

"Незважаючи на всі ці труднощі, владі в основному вдалося зберегти макроекономічну та фінансову стабільність, і вони мають намір продовжувати адаптувати політику до обставин, що швидко змінюються, у тому числі у випадку серйозного сценарію зниження. Потреби платіжного балансу залишаються дуже великими, а ризики надзвичайно високими", - додала Гіта Гопінат

Як зазначила перший заступник директора-розпорядника МВФ, ретельна реалізація ПМБ має допомогти прокласти шлях до можливої повноцінної програми за підтримки МВФ.

Нагадаємо: Від початку воєнного вторгнення рф програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі 1,4 млрд доларів у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни.

Премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни.

У свою чергу вМВФ зазначили, що шукають способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням росії в Україну.

13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько 1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва вважає, що потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть близько 3 млрд доларів на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до 5 млрд доларів, якщо російські атаки стануть "ще драматичнішими".

На думку голови Національного банку Андрія Пишного, потреба України у фінансуванні наступного року становитиме 38 млрд доларів, казав

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити