"Пацієнти України" проти законопроєкту, який лобіює інтереси однієї лікарні

Головна > Банки > "Пацієнти України" проти законопроєкту, ...
Author

Марія Куренко

18.02.2021, 14:20
Shares

1

Views

690

Фонд "Пацієнти України" вимагає в керівника Верховної ради Дмитра Разумкова не виносити на голосування законопроєкт №4649, яким хочуть забрати частину грошей з програми медгарантій на фінансування Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні “Центр мікрохірургії ока”. Цю лікарню на початку року передали в управління Міністерства охорони здоров’я.

Про це йдеться у зверненні фонда, яке опублікували на Facebook. Розгляд законопроєкту планують включити до порядку денного засідання Ради 18 лютого.

Згідно цього проєкта закону запропоновано внести зміни до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік".

Та щоб профінансувати "Центр мікрохірургії ока", пропонують зменшити видатки на "Реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення" на 138,7 млн гривень і перевести ці гроші на програму "Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я".

"Пацієнти України" стверджують, що таким чином законопроєкт забирає цю суму грошей від інших 3 тисяч медичних закладів України і віддає їх всього одній лікарні

"Простіше кажучи, з бюджету програми медичних гарантій, яка недофінансована майже наполовину, хочуть забрати кошти і передати невідомо на яких підставах одному закладу! Цей заклад має договір з НСЗУ і має отримувати кошти по загальній системі за проліковані випадки", – йдеться в заяві.

Програма медгарантій – один з основних документів медреформи. Згідно з нею, медзаклад отримує від держави гроші відповідно до договору з НСЗУ і кількості пролікованих пацієнтів, а не просто за стоячі ліжка і персонал.

У фонді вважають, що такий перерозподіл є несправедливим і необґрунтованим.

"Адже кошти заберуть у лікарень, які працюють за правилами і надають послуги з онкології, лікування інфарктів, інсультів тощо. Але одна "обрана" лікарня за правилами працювати не хоче", – йдеться у зверненні до голови ВР.

Згідно запропанованого ВР документа, цей медзаклад з 2015 року фінансували переважно за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

В бюджеті на 2021 рік фінансування медичних послуг, пов’язаних з наданням вторинної та третинної меддопомоги буцімто не передбачено.

Серед ініціаторів законопроєкту – переважно представники фракції "Слуга народу", а також лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

Нагадаємо: 11 листопада 2020 року Кабмін передав "Центр мікрохірургії ока" в управління Міністерства охорони здоров'я. 

12 грудня 2020 року МОЗ прийняло його до своєї сфери управління.

6 січня 2021 року рішення про передачу центру ухвалила влада Києва.


Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити