Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російських генералів Кобилаша та Соколова

Головна > Закон > Міжнародний кримінальний суд видав ордер...
Author

Марія Куренко

05.03.2024, 18:05
Shares

2

Views

660

Міжнародний кримінальний суд – шлях до Гааги та репарацій - портал новин  LB.ua
zn.ua

У вівторок, 5 березня, Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша та командувача Чорноморським флотом Віктора Соколова.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті МКС.

Зазначається, щоПалата попереднього провадження під головуванням суддіРосаріо Сальваторе Айталавидала ордери на арештКобилаша й Соколова через ймовірні злочини, вчинені в Україні у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. На той момент, генерал-лейтенант Сергій Кобилаш був командувачем дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ, аадмірал Віктор Соколов обіймавпосадукомандувача Чорноморського флоту РФ.

Їх обвинувачують у кількох воєнних злочинах:

  • напади на цивільні об'єкти;
  • заподіяннянепомірної випадкової шкоди цивільному населенню тапошкодженняцивільнихоб'єктів;
  • злочині проти людяності.

Як уточнили у МКС, палата досудового розслідування вважає, що "є достатні підстави", аби вважати, що обидва командувачінесуть відповідальність за ракетні ударипо об'єктах електроенергетичної інфраструктури України, завдані силами РФ під їхнім командуванням.

"Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, за те, щовчинили їх спільно та/або через інших осіб, віддавали накази про вчинення злочинів та/або не здійснювали належного контролю над силами, які перебували у їхньому підпорядкуванні", - йдеться у рішенні суду.

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт російських командувачів на підставі клопотань, які були подані стороною обвинувачення.

Як відреагували в Україні

Генеральний прокурор України Андрій Костін відреагував на рішення Міжнародного кримінального суду, назвавши це "ще однією віхою на шляху України до відновлення справедливості".

Офіс Генерального прокурора

"Сьогодні ми знову побачили, як здійснюється правосуддя, і що ті, хто вчиняє міжнародні злочини, понесуть відповідальність. Я щиро вітаю видачу Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт генерал-лейтенанта ЗС РФ та адмірала військово-морського флоту РФ… Це перший випадок, коли особи підозрюються у скоєнні злочину проти людяності "інших нелюдських діянь…, що спричинили великі страждання або серйозні тілесні ушкодження", - сказав Костін.

Генпрокурор подякував представникам МКС та українським прокурорам, які допомагали узборі доказів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав видачу ордерів на арешт "бездоганним рішенням щодо російських генералів".

"Обидва ці персонажі системно й навмисно використовують військові інструменти для масового умертвіння цивільного населення України та завзято виконують замовлення на масштабні ракетні обстріли території суверенної країни", - написав Подоляк.

На думку радника глави ОП , це рішення вказує на зміну трьох обставин.

1. Воєнні злочини Росії отримають належні юридичні оцінки…

2. Глобальний світ чітко фіксує тип тієї війни, яку Росія веде на території України й проти цивільного населення...

3. Більше жодних табу на ордери для Росії та жодних "історичних відстрочень". Поіменна лава підсудних у глобальній юрисдикції для безумовних російських авторів, організаторів і виконавців воєнних злочинів", - вважає радник глави ОП.

Нагадаємо: 19 липня 2023 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт голови білоруського представництва Червоного Хреста Дмитра Шавцова, який фактично зізнався у незаконній депортації українських дітей до Білорусі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог продовжує атакувати на семи напрямках, упродовж доби відбулося 146 бойових зіткнень

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 45 атак .

09.05.2024 - 09:50

Arrow
Theme

Війна

Сили Оборони знищили 59 повітряних цілей: 39 ракет та 20 ударних БпЛА

Загалом ворог застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник

08.05.2024 - 10:02

Arrow

Вас це може зацікавити