Місія МАГАТЕ направляється на Запорізьку АЕС –Гроссі

Головна > Столиця > Місія МАГАТЕ направляється на Запорізьку...
Author

Марія Куренко

29.08.2022, 09:20
Shares

1

Views

503

Місія МАГАТЕ направляється на Запорізьку АЕС –Гроссі

Рафаель Гроссі/twitter.com

Місія Міжнародного агентства атомної енергетики (МАГАТЕ) відправилася до Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у Twitter, інформує Інфокурс.

"Цей день настав, місія МАГАТЕ щодо підтримки та допомоги зараз уже в дорозі на Запоріжську АЕС. Ми повинні забезпечити безпеку найбільшого в Україні та Європі ядерного об’єкта. Пишаюся тим, що керую цією місією, яка прибуде на ЗАЕС пізніше цього тижня", - написав він у повідомленні.

До складу місії МАГАТЕ включено, окрім голови агентства Рафаеля Гроссі, 13 експертів із переважно нейтральних країн.

Як повідомляв The New York Times, за даними NYT, до складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, але також представники Сербії та Китаю, до яких Україна ставиться з великою підозрою через їхні дружні відносини з Москвою.

Інші члени – з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або підтримували відкриті канали зв'язку з Кремлем. До них належать Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Нагадаємо: Запорізька АЕС знаходиться під постійними обстрілами російських військових, зокремв обстріли відбулися 5, 6, 11 та 13 серпня, вогонь ворог веде з Енергодару. Один з інженерів станції розповів, що вогонь окупантів по АЕС корегують працівники "Росатому". Вони кажуть військовим, куди стріляти, щоб було "гучно, але не боляче".

17 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова забезпечити належний контроль і місія МАГАТЕ може бути направлена на захоплену ЗАЕС в легальний спосіб і дуже швидко.

США на засіданні Ради Безпеки ООН 11 серпня вказали, що для безпеки ЗАЕС потрібно звідти вивести російські війська. Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної станції.

25 серпня ЗАЕС вперше у своїй історії була повністю відключена. Російські окупанти повідомили про спрацювання системи безпеки на Запорізькій АЕС. Уперше в історії станція повністю відключилась від мережі через відключення останньої (четвертої) лінії звʼязку ЗАЕС з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — "Дніпровська". "Енергоатом" повідомляв, що це сталося через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС унаслідок обстрілів російськими військовими.

26 серпня Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу –один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow
Theme

Міжнародне

Прем’єра Словаччини Фіцо госпіталізували з вогнепальним пораненням після скоєння на нього замаху

Главу уряду доставили до лікарні, а ймовірного нападника затримала поліція.

15.05.2024 - 17:00

Arrow

Вас це може зацікавити