Мін'юст подає до суду позов про конфіскацію активів Януковича.

Головна > Банки > Мін'юст подає до суду позов про конфіска...
Author

Марія Куренко

16.11.2022, 19:17
Shares

0

Views

645

Мін'юст подає до суду позов про конфіскацію активів Януковича.

novynarnia.com

Цього тижня до Вищого антикорупційного суду Мін'юст направить позов про конфіскацію активів експрезидента Віктора Януковича.

Про це пише Forbes з посиланням на заступницю міністра юстиції Ірину Мудру, інформує Інфокурс.

Зазначається, що Міністерство юстиції опрацювало перші кейси колишніх українських та російських чиновників та бізнесменів, які потрапили під санкції РНБО. Отож до кінця 2022 року – ряду російських бізнесменів, серед який Михайло Фрідман, Олександ Бабаков, Олег Дерипаска та Аркадій Ротенберг.

"12 жовтня РНБО ввела санкції проти чотирьох осіб – президента-втікача Віктора Януковича, бізнесменів Сергія Курченка, Олега Дерипаски та міністра оборони України часів Януковича Павла Лебедєва. Необхідні запити щодо них вже направлені та опрацьовані", – розповіла Мудра.

Упродовж тижня Мінʼюст направить перший позов до ВАКС проти Януковича щодо конфіскації його активів та майна, уточнила вона.

Також цього тижня міністерство направить позов проти трьох ректорів російських навчальних закладів, які прямо підтримали російську агресію проти України. Вони потрапили до санкційних списків на початку червня. Мінʼюст виявив їхнє майно на території України, однак Мудра не уточнила, про які саме активи йдеться.

Також за словами заступниці міністра юстиції, до кінця року міністерство планує подати позови проти власників великих російських бізнес-груп з активами в Україні. Йдеться про росіян, які потрапили до великого пакету санкцій, затвердженого 19 жовтня.

"Серед них бізнесмени, які входять до рейтингу ТОП-100 російського Forbes, такі як Олександр Бабаков, Олег Дерипаска, Михайло Фрідман, Петро Авен, Герман Хан, Аркадій Ротенберг, – уточнила Мудра. – До кінця року Мінʼюст планує подати позови щодо кількох таких бізнесменів".

За її словами, ці бізнесмени завжди намагалися приховати свої активи.

"Навіть зараз вони намагаються приховати відомості про кінцевих бенефіціарів та корегують інформацію у державних реєстрах, наприклад, змінюють громадянство бенефіціара з російського на кіпрське, адже ці особи мають кілька громадянств. Зараз ми працюємо над доказовою базою щодо цих активів",– сказала Мудра.

Нагадаємо: 30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до санкційних списків, які "довгий час" опрацьовувалися, увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Через масовані обстріли в Харківській області за добу загинуло 11 людей

20 травня у Харківській області оголошено днем жалоби через загиблих внаслідок російських обстрілів 19 травня.

20.05.2024 - 11:02

Arrow
Theme

Політика

Угорщина ветувала резолюцію Ради Європи щодо української Формули миру

"Справжні мирні перемовини можуть відбутися лише тоді, коли всі воюючі сторони сидять за столом", - заявивСійярто.

17.05.2024 - 14:42

Arrow

Вас це може зацікавити