Міноборони прийняло на озброєння та до експлуатації понад 400 зразків військової техніки та озброєння

Головна > Економіка > Міноборони прийняло на озброєння та до е...
Author

Назар Лазебний

27.12.2023, 12:59
Shares

3

Views

230

Генштаб ЗСУ

У Міністерстві оборони України повідомили про принятия на озброєння та допуску до експлуатації у Збройних Силах України більш ніж 400 зразків озброєння та військової техніки, що вдалось здійснити завдяки кардинальному скороченню строків випробувань.

Про це пише АрміяІnform з посиланням на заступника Міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, інформує Інфокурс.

Й з цих понад 400 зразків понад 250 - це саме українські розробки, а їх прийняття на озброєння та допуск до експлуатації нерозривно пов'язаний з можливістю їхньої закупівлі на потребу ЗСУ. І якщо у 2022 році такий зразків було лише 34, то у 2023 році, після пришвидшення строків випробувань, вже понад 200.

Серед українських зразків найбільшими категоріями були:

  • БЛПА - 29%;
  • бронетехніка - 7%;
  • РЕБ - 6%;
  • наземні роботизовані системи - 3%.

Надважливу роль узбільшення кількості нової техніки таозброєння увійську багато вчому відіграло рішення Уряду про спрощення процедури допуску доексплуатації запропонованих розробниками нових зразків ОВТ.Доухвалення відповідних правок учинному законодавстві процес допуску доексплуатації нових зразків ОВТ тривав декілька місяців, нині триває декілька тижнів.

І такі прискорені процеси прийняття на озброєння продовжуються і за останні чотири тижні було допущено до експлуатації понад 40 українських розробок, й ще понад 10 зразків наразі проходять реєстрацію. Серед них й FPV-дрони, боєприпаси до дронів, БПЛА з елементами штучного інтелекту, зразки "окпоного РЕБ".

АрміяІnform

Щодо останнього, то такі засоби протидії БПЛА вже пройшли кодифікацію у вигляді штатно-табельних предметів. А це означає відкриття можливості їх організованого повноцінного постачання до підрозділів.

Заступник Міністра оборони України повідомив, щосеред пріоритетних завдань, які поставлені вітчизняним виробникам, зокрема— розробка новітніх засобів РЕБ тактичного рівня, для надійного захисту особового складу табойової техніки наших підрозділів вумовах масового використання ворогом наполі бою FPV-дронів.

Також українські виробники доволі швидко почали реагувати на величезну потребу у протимінних засобах й до експлуатації було допущено модернізований танковий трал КМТ-7, який витримує більшу кількість підривів й виробляється в Україні з вітчизняних комплектуючих. Також завершив випробування та чекає на кодифікацію український напівнавісний мінний трал до бойових броньованих машин на автомобільному шасі.

АрміяІnform

На початку 2023 року вже не до експлуатації, а на озброєння була прийнята українська штурмова гвинтівка UAR-15 під натівський калібр 5,56×45, а у листопаді й її версії з різною довжиною ствола та модифікації - UAR-15S, UAR-15S1, UAR-15SM.

АрміяІnform

Також розкрито механізм потрапляння на озброєння західної техніки, переважна більшість якої кодифікована у НАТО, що дозволяє її майже одразу приймати на озброєння, а не створювати штучні бюрократичні процеси з випробуваннями того, що й так вже багаторазово проходило випробування у інших країнах.

Спектр зразків ОВТ, які Україна отримує вмежах матеріально-технічної допомоги від іноземних партнерів, розлогий. Танки, артилерія калібрів 155та 105мм, РСЗВ, міномети, ПТРК тощо. Зтих зразків, щочасто згадуються іякі відіграють визначну роль упротистоянні російським окупантам, цереактивні системи залпового вогню HIMARS, MLRS, засоби ППО— NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP/T,155-ммсамохідні гармати, гаубиці VZ.77DANA, Zuzana-2, САУ Archer, Caesar, танки Challenger2, Leopard1 A5тощо.

Нагадаємо: Під час попередніх засідань Контактної групи з питань оборони України, відомої як"Рамштайн", західні союзники України сформували коаліції занаступними напрямами:танкова коаліція,авіаційна коаліція, морська коаліція, далекобійні ракети,коаліція зпостачання снарядів, ІТ-коаліція, коаліція зрозмінування тощо. Усічні 2024 року розпочне роботунова міжнародна коаліція підтримки України— артилерійська.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити