Міністри сільського господарства ЄС обговорюють експорт продовольства з України

Головна > Економіка > Міністри сільського господарства ЄС обго...
Author

Марія Куренко

23.01.2024, 15:04
Shares

2

Views

251

Імпорт продукції в Україну зростає – Овощи и Фрукты журнал
pro-of.com.ua

Міністри сільського господарства на засіданні Ради ЄС у Брюсселі у вівторок обговорять вплив експорту української сільськогосподарської продукції на європейські ринки.

Про це повідомляє АРА.

Зазначається, що найближчим часом Європейська комісія має оголосити про продовження безмитного режиму для української сільськогосподарської продукції. Комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс також заявив про необхідність передбачити захисні заходи для країн-сусідів України.

Як зазначає АРА, міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний перед початком засідання Ради ЄС висловився за продовження безмитного режиму для української продукції. Водночас, за його словами, виробники з України повинні будуть виконати ті ж умови, що і фермерські господарства в ЄС.

Як повідомляє Рolskieradio, з посиланням на Rzeczpospolita, що зогляду на це буде прийнято положення про безпеку, відповідно до якого можна буде швидко, в межах трьох тижнів, забороняти ввезення продуктів, імпорт яких провокує цінові проблеми навіть тільки в одній з країн Євросоюзу. Наразі таку заборону можна застосовувати лише у випадку, якщо під загрозою опиняється весь європейський ринок, а процедура, щоб ввести в дію таку заборону, — дуже тривала.

"Хоча рішення у Євросоюзі приймаються спільно, в цьому питанні найбільший вплив матимуть президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та один з її заступників Валдіс Домбровскіс, який нещодавно в коментарі для Financial Timesсказав, що варто продумати гарантії для сільськогосподарського ринку Польщі", зазначає Rzeczpospolita.

Однак, на думку польських дипломатів, крім рішення Єврокомісії, мають бути спільні дієві домовленості між Варшавою і Києвом щодо контролю над українським експортом на зразок механізму, що діє в Болгарії та Румунії. Rzeczpospolita позитивно оцінює те, що Польща нарешті почала переговори в цій справі і з Україною, і з Єврокомісією, але застерігає, що не обов’язково остаточне рішення буде на користь Польщі, адже щодо наслідків блокування кордону Україна і Польща подали Єврокомісії різні дані.

Нагадаємо: Раніше єврокомісар із питань сільського господарства РП Януш Войцеховський пригрозив заблокувати розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною на 2024-2025 роки, якщо в ній не буде враховано його пропозицій щодо торгових обмежень для Києва.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити