Міністри оборони ЄС обговорять можливість скасування заборони на застосування Україною західної зброї по території РФ - Боррель

Головна > Політика > Міністри оборони ЄС обговорять можливіст...
Author

Назар Лазебний

28.05.2024, 13:45
Shares

1

Views

1 278

Боррель: "Санкции как яд — они действуют медленно, но верно"
Високий представник ЄС Жозеп Боррель,euronews.com

На засіданні ради ЄС на рівні глав Міноборони розглядатимуть питання щодо скасування заборони на застосування західної зброї для ударів по військових цілях на території РФ.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Також стоїть питання про те, чи дозволимо ми використовувати озброєння за територією України, на території Росії. Деякі країни-члени почали вирішувати це питання. Це ще одна важлива тема, яку потрібно обговорити сьогодні", - сказав дипломат.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що кожна країна ухвалює рішення з цього приводу на національному рівні.

"Зняття обмежень - це національні рішення, а не рішення всього НАТО. Деякі союзники не запроваджували таких обмежень на озброєння, яке вони поставили Україні, інші ж - запровадили. Я вважаю, нині настав час переглянути ці обмеження", - пояснив він.

За словами Столтенберга, рішення окремих країн зняти таку заборону не роблять Північноатлантичний альянс учасником конфлікту.

Більшість країн НАТО не підтримують удари України західною зброєю по території РФ. Про відповідну позицію неодноразово заявляли, зокрема, США. Нещодавно речник Держдепу США Метью Міллер у інтерв'ю "Голосу Америки" сказав, що Вашингтон не заохочує і не уможливлює нанесення ударів Україною з американської зброї по території РФ. Проте Україна самостійно приймає рішення, як їй використовувати зброю власного виробництва.

Водночас Велика Британія дозволила Україні бити своєю зброєю по цілям на території РФ. Про це міністр закордонних справ країни Девід Кемерон заявив під час візиту до Києва, пише Reuters.

“Україна має таке право. Так само як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе,” – сказав Кемерон і наголосив що саме Київ має вирішувати, чи робити це.

Відповідний дозвіл надала і Швеція, повідомляло виданняHallandsposten. Як заявивміністр оборони Швеції Пол Йонсон, оскількиУкраїна є об’єктом неспровокованої і незаконної агресивної війни з боку Росії, то має право захищати себе за допомогою "військових дій, спрямованих проти території супротивника, якщо ці дії відповідають законам і звичаям війни".

В інтерв'ю The Guardian міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський заявив, що його країна підтримує право України бити західною зброєю по території РФ. Мовляв, «Захід вже має припинити постійно обмежувати себе в тому, що він робить для підтримки України».

"Росіяни б’ють по українській електромережі, по її зернових терміналах і газосховищах, по цивільній інфраструктурі. Російська операція ведеться зі штабу в Ростові-на-Дону. Окрім того, що Росія не застосовує ядерної зброї, вона себе особливо не обмежує… Оголошення, що таке— наша власна червона лінія, лише заохочують Москву пристосовувати свої ворожі дії до наших обмежень, які постійно змінюються", — сказав Сікорський.

Фінляндія не обмежувала використання наданої Україні зброї, таким чином вона може бути застосована на території Росії. Фінляндія не розголошує, які види озброєнь вона надала Україні повідомляє Yle з посиланням на міністерство оборони Фінляндії.

“Наскільки мені відомо, Фінляндія не встановлювала подібних обмежень, і Україна повинна мати право використовувати цю зброю проти військових об'єктів також на території Росії”, – заявив голова парламентського комітету з оборони Юкка Копра.

За словами міністра оборони Антті Хяккянена, обмеження на використання озброєнь встановили переважно ті країни, які надали Україні залпові системи дальньої дії.

Між тим Канцлер Німеччини Олаф Шольц теж заявив, що не підтримує ідеї використання зброї, наданої його країною, на території РФ. Про це пише Tagesschau. Посадовець говорить, що Україна отримує німецьку зброю за чіткими правилами, які погоджені між Берліном та Києвом, і вони працюють. Шольц керується у своїх рішеннях тим, що прагне "не допустити, щоб це стало великою війною".

Як повідомляло виданняBarron`s, прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні виступила проти того, щоб Україна мала змогу бити зброєю партнерів по території Росії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити