Мінекономіки та НБУ презентували систему страхування воєнних ризиків

Головна > Закон > Мінекономіки та НБУ презентували систему...
Author

Олександр Талов

03.10.2024, 10:51
Shares

1

Views

380

В Україні запровадять страхування від воєнних ризиків – комітет підтримав законопроєкт
AP Photo / Pavel Dorogoy

В Україні впроваджується загальнодержавна система страхування від воєнних ризиків для населення, бізнес-спільноти тощо.

Як повідомили у Мінекономіки, Національний банк та Міністерство економіки 26 та 27 вересня під час консультацій з бізнесом презентували законопроєкт про систему страхування воєнних ризиків.

"Відсутність покриття воєнних ризиків є суттєвою перепоною для залучення інвесторів для відбудови України та розвитку нашої економіки. Ми хочемо виправити це, створивши єдину систему страхування від воєнних ризиків", - зазначив Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Що пропонує Проєкт закону "Про систему страхування воєнних ризиків"

  • Пропонується створення єдиної системи страхування від воєнних ризиків, що передбачає захист фізичних та юридичних осіб від наслідків військової агресії РФ та відшкодування збитків.
  • Планується обʼєднати всі програми діючі в Україні на цьому ринку, тому мета нового законопроєкту –в єдиний пул, створити зрозумілі правила гри, що залучити міжнародних перестраховиків.
  • Передбачається, що загальнодержавна система страхування воєнних ризиків фінансуватиметься як коштом акумульованих обовʼязкових страхових платежів за договорами страхування, так і за фінансової допомоги донорів.
  • Окремо, передбачено створення Державної агенції зі страхування воєнних ризиків, яка буде визначати спільну політику оцінки та прийняття ризиків для страховиків-учасників системи. Серед задач – розробка страхових продуктів, визначення підходів до ціноутворення та ведення Єдиної централізованої бази даних в системі страхування воєнних ризиків.
  • Система покриватиме ризики фізичної шкоди, спричинені війною. Зокрема, обов’язковому страхуванню підлягатиме майно, передане в заставу, та об’єкти житлового будівництва. Тривають консультації про можливе уточнення переліку об’єктів обов’язкового страхування. На подальших етапах планується розширення покриття для більшого кола обʼєктів, зазначило Мінекономіки.

Проєкт закону планують передати до профільного комітету Верховної Ради до кінця грудня цього року з урахуванням зауважень бізнес-спільноти та представників страхового ринку.

Нагадаємо: На конференції з відновлення України URC 2024 було оголошено про нові угоди зі страхування від воєнних ризиків для українського великого, малого і середнього бізнесу.

Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) у співпраці з перестраховим брокером АON та українською страховою компанією ARX анонсували запуск фонду зі страхування від воєнних ризиків середнього бізнесу на суму $50 млн.

Крім того у червні українське Експортно-кредитне агентство (ЕКА) запустило можливість страхування інвестиційних угод і кредитів від воєнних ризиків.

Також агенція з інвестиційних гарантій групи Світового банку MIGA та Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку DFC другий рік пропонують інструменти страхування для іноземних та українських інвесторів. Не стоять осторонь і приватні страхові компанії, шість із них пропонують послуги зі страхування воєнних ризиків.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

На Харківщині та Полтавщині введені часткові аварійні відключення світла

Там, де дозволяє безпекова ситуація, вже тривають аварійно-відновлювальні роботи.

03.10.2024 - 11:41

Arrow
Theme

Політика

Ізраїль оголосив генсекретаря ООН персоною нон грата

Він зазначив. що Ізраїль буде продовжувати захищати своїх громадян і відстоювати свою національну гідність "з Антоніу Гутеррешем або без нього".

02.10.2024 - 16:02

Arrow

Вас це може зацікавити