Медведчук розповів про схему виведення з держвласності нафтопродуктопроводу та закупівлі вугілля в в так званих ДНР/ЛНР

Головна > Міжнародне > Медведчук розповів про схему виведення з...
Author

Назар Лазебний

23.05.2022, 11:48
Shares

0

Views

1 157

Медведчук розповів про схему виведення з держвласності нафтопродуктопроводу та закупівлі вугілля в в так званих ДНР/ЛНР

volynnews.com

Затриманий СБУ Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного пального. Медведчук деталізував роль у ній п'ятого президента Петра Порошенка.

Про це повідомляє пресслужба СБУ, інформує Інфокурс.

Віктор Медведчук заявив, що Петро Порошенко не просто звернувся до нього з проханням сконтактувати з керівництвом рф, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях, заявляють в СБУ.

"Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", – повідомив Медведчук.

Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання Порошенка. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів, а з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Також Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих "Л/ДНР", практично – у ватажків бойовиків.

"У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", – сказав Медведчук.

Він назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам нашої держави, – колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Повідомляється, що Служба безпеки продовжує слідчі дії з затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

Нагадаємо: 12 квітня, при спробі покинути територію України, СБУ затримала Медведчука, який у лютому втік із-під домашнього арешту.

18 березня суд дозволив заочно арештувати Медведчука.

У 2021 році СБУ оголосила кілька підозр Медведчуку. Зокрема він підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн грн.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ "Прикарпатзахідтранс" ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.

Також йому інкримінується сприяння створенню російської агентурної мережі та передача спецслужбі РФ секретної інформації про прихований підрозділ ЗСУ. Слідство вважає, що Медведчук "злив" дані про особовий склад і підготовку прихованого підрозділу ЗСУ Козаку, який перебував у Росії. Ймовірно, це було зроблено з метою передачі даних російським спецслужбам.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити