МАГАТЕ запросила додатковий доступ для проведення інспекції території і, зокрема, реакторів ЗАЕС

Головна > Бізнес > МАГАТЕ запросила додатковий доступ для п...
Author

Назар Лазебний

06.07.2023, 13:35
Shares

2

Views

887

МАГАТЕ запросила додатковий доступ для проведення інспекції території і, зокрема, реакторів ЗАЕС

Рафаель Гроссі/twitter.com

Присутні на Запорізькій АЕС експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) запросили в російської окупаційної адміністрації доступ до дахів третього та четвертого енергоблоків з метою перевірки інформації про наявність вибухових пристроїв там.

Про це йдетьсяу заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на сайті організації, інформує Інфокурс.

"Експерти МАГАТЕ запросили додатковий доступ, необхідний для підтвердження відсутності мін або вибухових речовин на об'єкті. Зокрема, необхідним є доступ до дахів реакторних блоків № 3 та 4, а також доступ до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції", - йдеться у заяві Гроссі.

За словами Гроссі, присутні на АЕС експерти МАГАТЕ "протягом останніх днів і тижнів" інспектували окремі частини станції, у тому числі деякі ділянки по периметру великого водоймища-охолоджувача, а також здійснювали регулярні обходи території. Під час цих інспекцій ними не було виявлено видимих ознак наявності мін або вибухових речовин.

Водночас Гендиректор МАГАТЕ підкреслив важливість перевірки командою Агентства усієї території ЗАЕС.

"З огляду на зростання військової напруженості та активності в регіоні, де розташована ця найбільша атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевірити факти на місці. Їхні незалежні та об'єктивні звіти допомогли б прояснити поточну ситуацію на майданчику, що має вирішальне значення в такий час, коли лунають непідтверджені звинувачення і зустрічні звинувачення", - сказав Гроссі.

Також Гроссі зазначив, що команда МАГАТЕ повідомила, що єдину зовнішню зовнішню лінію електропередач на 750 кіловольт (кВ), що залишилася, було знову підключено до ЗАЕС вчора вдень, приблизно через 12 годин після того, як вона була раптово відключена, в результаті чого станція залежала від резервного джерела живлення.

Нагадаємо: Раніше МАГАТЕ повідомляла, що їй відомо про повідомлення про розміщення мін та інших вибухових речовин на території і навколо ЗАЕС.

Українська сторона неодноразово повідомляла, що окупанти замінували Запорізьку АЕС, зокрема Володимир Зеленський заявляв, що Росія все технічно підготувала для локального вибуху на Запорізькій атомній електростанції і може здійснити його з метою зупинення контрнаступальних дій Сил оборони України та політичного тиску на Київ через деяких партнерів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити