Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ із закликом покарати росію після відео страти українського бійця

Головна > Банки > Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ із зак...
Author

Олександр Талов

12.04.2023, 15:13
Shares

3

Views

593

Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ із закликом покарати росію після відео страти українського бійця

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

ukraine.novyny.live

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста покарати російську федерацію після появи відео з відрізанням голови українському полоненому

Про це Лубінець повідомив у Телеграмі, інформує інфокурс.

"російські окупанти вкотре в мережі облікували відео жорстокого вбивства, ймовірно, українського полоненого, якому ножем відрізали голову. Крім цього, подібні публікації з‘явилися на ресурсі CNN", - зауважив уповноважений.

За словами Лубінця, "з точки зору людяності та гуманності, чи може взагалі будь-яка армія світу вбивати військовополонених, а потім поширювати це відео на загал. Чи додає честі подібні дії такій армії? Питання риторичне".

"Втім, про людські чесноти з боку рф не йдеться взагалі. Що ж це тоді, як не черговий доказ геноциду українського народу? Вони публікують відео, розповсюджують, пишуть жахливі коментарі, в яких відчувається глибока ненависть до України й українців", - наголосив омбудсмен.

На його переконання, росіяни цим роблять контент для внутрішньої аудиторії, щоб посилити у суспільстві антиукраїнські наративи, також це "хрещення кров’ю", зазначив Лубінець.

"Вірогідніше, російські командири віддають накази своїм підлеглим, щоб ті вчиняли подібні дії й знімали все на камери"" - зауважив він.

"Це елемент залякування своїх військових, у першу чергу, щоб вони не здавалися в український полон і думали, що з ними будуть вчиняти так само. А також як компромат, що шляху назад уже немає і вести цю загарбницьку війну доведеться до кінця", - зауважив Лубінець.

Як наголосив омбудсмен, "публічна страта полоненого - це ще один доказ порушення норм Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права, порушення фундаментального права на життя!".

"Я як омбудсмен України звернувся з листами до Верховного комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста зробити все можливе, аби винні понесли покарання за кожен воєнний злочин! А також, щоб цей випадок окремо був зафіксований у всіх звітах міжнародних організацій", - повідомив Лубінець.

Також він вимагає, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини.

Уповноважений повідомив, що він "також це відео розіслав всім колегам-омбудсменам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України. А також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали росію країною-терористкою, а російську агресію - геноцидом українського народу! Щоб рф виключили з усіх міжнародних організацій, як це зробила Європейська мережа національних інституцій з прав людини ENNHRI, виключивши уповноважену з прав людини у рф тетяну москалькову".

"І наостанок, як за таких умов росія може головувати у Радбезі ООН?! Питання знову риторичне!", - наголосив Лубінець.

Нагадаємо: В мережі з’явилися два відео з нібито обезголовленням українських захисників.

За повідомило CNN, "на відео, ймовірно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше - судячи з кількості зелені - певно, було зняте влітку".

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте «вагнерівцями» і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем. Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки.

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, ймовірно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі. "На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство", - наголошує CNN.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити