Литва встановила контрмобільні засоби перед мостом, що сполучє країну з РФ

Головна > Міжнародне > Литва встановила контрмобільні засоби пе...
Author

Олександр Талов

05.09.2024, 17:48
Shares

0

Views

146

Контрмобільні засоби на території поруч із мостом, що сполучає Литву з РФ, а також на бродах вздовж ріки Німан Міноборони Литви

Литва сьогодні завершила встановлення засобів контрмобільності на території поруч із мостом, що сполучає країну з РФ, а також на бродах вздовж ріки Німан.

Про це повідомляєпресслужбаміністерства оборони Литви.

У міністерстві зазначили, що заходи протимобільності є важливою складовою концепції оборони країни. Завдяки їм буде збільшено стримуючий та оборонний потенціал держави та безпеку кордонів з Росією та Білоруссю. У разі агресії вони дозволятьзаблокувати та припинити дії ворожих держав, спрямовані проти Литовської Республіки.

Міст Луїзи (що сполучає Росію із Литвою, - ред.) є власністю РФ, тому Литва може встановлювати перешкоди тільки перед мостом.

"Тут рух ворожих сил можуть перекрити наші "їжаки", "зуби дракона" та колючий дріт. Крім усіх зазначених заходів, на опорах передбачається також встановити резервні перешкоди - комплекти металевих балок. У броду ворогу також заважатимуть не тільки круті схили річки, а й міни, "зуби дракона", "їжаки" та колючий дріт. Важливо бути готовим до всього що б не трапилося", - зазначив глава Міноборони Лаурінас Кащюнас.

У разі військового вторгнення ворожим силам знадобиться набагато більше часу та ресурсів, щоб подолати створені інженерні перешкоди. Це дасть литовським військовим більше часу для підготовки до оборони. Заходи контрмобільності потенційно знижують ефективність пересування як піхоти противника, так і військової техніки.

Фото: Контрмобільні заходи на території поруч із мостом, що сполучає Литву з РФ, а також на бродах вздовж ріки Німан Міноборони Литви

За словами міністра внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, впровадження лінії оборони є ще одним кроком у посиленні охорони литовського державного кордону, який також є зовнішнім кордоном Європейського Союзу та НАТО.

Загалом біля кордонів із Росією та Білоруссю в Литві створюють 27 зон, захищених інженерними засобами.

Зазначається, що плануються й такі заходи контрмобільності, як поглиблення меліоративних канав, формування алей дерев уздовж доріг та збереження лісових масивів на відстані до 20 кілометрів від кордону та довкола головних доріг і путівців, зміцнення бродів Німану на кордоні з Росією, а також розвиток мінних можливостей литовської армії.

Для реалізації всіх заходів мобільності протягом десяти років Литві знадобиться близько 600 мільйонів євро.

Литва координує свою концепцію контрмобільності з сусідніми країнами. Спільно з латвійцями та естонцями розробляється комплекс контрмобільних заходів, які дозволять ефективно зривати та зупиняти можливе просування ворога уздовж усього східного кордону НАТО. Також у межах підготовки до оборони Сувалкського коридору Литва активно співпрацює з Польщею.

Нагадаємо: На початку серпня після оцінки ситуаціїЛитва вирішила встановити постійні фортифікаційні споруди у двох місцях поблизу Калінінградської області. Тоді ж розпочалося транспортування перших протимобільних засобів на спеціально обладнані майданчики.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Вночі Сили оборони знищили 53 з 56 "шахедів"

Ще три ворожі безпілотники локаційно втрачені у кількох регіонах, попередньо без постраждалих та наслідків.

16.09.2024 - 09:46

Arrow
Theme

Енергетика

МАГАТЕ розширює моніторінг об’єктів інфраструктури, що мають вплив на безпеку АЕС

У Інспекції зазначили про необхідність розширення уваги МАГАТЕ не лише на безпеку атомних електростанцій АЕС, а й на стан безпеки ядерних уставок елек...

13.09.2024 - 11:17

Arrow

Вас це може зацікавити