Літак із Гершковичем, Віланом та Курмашевою приземлився у США

Головна > Міжнародне > Літак із Гершковичем, Віланом та Курмаше...
Author

Марія Куренко

02.08.2024, 08:57
Shares

1

Views

606

Байден оприлюднив перше фото звільнених під час обміну з Росією
Укрінформ

Після багаторічних зусиль, що включали таємні зустрічі та складні переговори, літак із трьома американцями, звільненими з російського ув’язнення, приземлився на території США.

Як повідомляєCNN, на борту літака були звільнені в межах обміну ув’язненими між Росією та Заходом журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович, колишній морський піхотинець Пол Вілан та російсько-американська журналістка Алсу Курмашева.

Як зазначається, літак приземлився на об'єднаній базі Ендрюс (штат Меріленд), де на звільнених чекали їхні родини, президент США Джо Байден та віцепрезидент Камала Гарріс.

Джо Байден і Камала Гарріс вітають Евана Гершковича. Фото: AFP
Джо Байден і Камала Гарріс вітають Евана Гершковича, AFP
На скріншоті Евана Гершковича та Камали Харріс показано, як вони висадили літак. Фото: ABC News
ABC News

Першим із борту літака вийшов Пол Вілан. Він поплескав і віддав честь перед тим, як потиснути руку Байдену і Гарріс. Також на злітній смузі його зустріла сестра.

Після нього із літака під бурхливі оплески колег із WSJ вийшов Гершкович, який також спочатку потиснув руку Байдену, а потім обійняв батьків. Колегам він сказав: «Я вдома».

Третьою з літака зійшла Алсу Курмашева. Після привітання із Байденом та Гарріс вона побігла до чоловіка і дочок та обійняла їх.

Як передає CNN, троє звільнених матимуть можливість провести час зі своїми близькими, після чого всі вони сядуть на літак до Сан-Антоніо. Їх доправлять до військово-медичного центру «Брук» для проходження медичного обстеження і надання медичної допомоги.

Як заявив на брифінгу в четвер, 1 серпня радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, під час процесу обміну ув’язнених представники США не мали жодної взаємодії безпосередньо з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Була широка взаємодія з російськими посадовцями. Я не збираюся вдаватися в подробиці, бо ці канали є чутливими і їх потрібно берегти саме з цієї причини, оскільки наявність цих чутливих каналів дозволяє нам отримувати такі результати", - сказав Салліван.

Джейк Салліван розповів, що Джо Байден брав безпосередню участь в перемовинах щодо угоди про звільнення увʼязнених, включаючи численні розмови з канцлером Шольцем, з іншими лідерами країн, які надали деяких росіян для обміну.

Джо Байден зазначив, що угода, завдяки якій процес обміну ув’язнених став можливим, була "подвигом дипломатії та дружби":

"Кілька країн допомогли це зробити. Вони на моє прохання долучилися до важких комплексних переговорів. І я особисто їм усім ще раз дякую..."

За інформацією високопосадовців Білого дому, пише "Голос Америки", серед тих, кого в рамках обміну було повернено до Росії є Вадим Красіков (з Німеччини), Артем Дульцев (із Словенії), Анна Дульцева (із Словенії), Міхаїл Мікушин (з Норвегії), Павел Рубцов (з Польщі), Роман Селезньов (із США), Владислав Клюшин (із США) та Вадим Конощенок (із США).

Нагадаємо: 1 серпня відбувся найбільший із часів Холодної війни обмін, до якого були залучені 7 країн. 16 ув’язнених були видані Росією та Білоруссю; вісім (плюс двоє дітей шпигунської пари) - країнами Заходу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити