Лі Хуей провів третій раунд човникової дипломатії для вирішення "української кризи"

Головна > Політика > Лі Хуей провів третій раунд човникової д...
Author

Марія Куренко

13.05.2024, 10:24
Shares

3

Views

569

Спецпредставник Китаю в березні відвідає Україну, РФ і країни ЄС
Спецпредставник Китаю з питань Євразії Лі Хуей, Інтерфакс

Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей на початку травня провів третій раунд човникової дипломатії з політичного врегулювання "кризи в Україні", відвідавши та поспілкувавшись телефоном із офіційними особами країн Глобального півдня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на МЗС КНР.

Із 3 по 9 травня Лі відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати, провівши зустрічі із заступниками міністрів закордонних справ чи радниками з нацбезпеки цих країн.

До та після своєї поїздки він також поспілкувався телефоном із представниками урядів Бразилії, Південної Африки, Індонезії, Казахстану та інших країн.

"Китай провів поглиблений обмін думками з усіма сторонами щодо «української кризи» (так у Пекіні називають війну – ред.), і всі сторони загалом погодилися з пропозиціями Китаю стосовно охолодження ситуації", - зазначили в зовнішньополітичному відомстві.

Під час цього раунду переговорів Лі висловив кілька пропозицій Китаю, зокрема заклик дотримуватись трьох принципів для зниження напруженості, тобто поле бою не повинно розширюватись, війна не має загострюватися, й усі сторони не повинні вести масовані обстріли один одного.

За його словами, Пекін наполягає, що єдиним можливим шляхом вирішення "української кризи" є переговори, тому сторони конфлікту повинні створити умови для відновлення прямого діалогу та сприяти деескалації ситуації до досягнення режиму припинення вогню.

Китайська сторона також закликає збільшити гуманітарну допомогу постраждалим територіям, для чого сторони конфлікту повинні уникати нападів на цивільних осіб і цивільні об’єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених. Китай підтримує обмін сторонами конфлікту військовополоненими.

Як підкреслив дипломат, Пекін продовжує виступати проти використання ядерної, біологічної чи хімічної зброї у війні, закликає протидіяти збройним нападам на мирні ядерні об’єкти, такі як атомні електростанції, та дотримуватися Конвенції з ядерної безпеки й інших міжнародних законів, аби уникнути ядерних аварій.

Лі також висловив пропозицію Китаю підтримувати міжнародну співпрацю в енергетиці, фінансах, торгівлі зерном, транспорті тощо, спільно забезпечувати безпеку ключової інфраструктури, такої як нафто- і газопроводи, енергетичні об’єкти та підводні оптичні кабелі, а також зберігати стабільність глобальної промисловості та ланцюжків поставок.

"Усі сторони погодилися продовжувати підтримувати комунікацію та координацію і вітали підтримку міжнародним співтовариством зусиль, спрямованих на охолодження ситуації та конструктивну роль у припиненні бойових дій, а також у сприянні переговорам і відновленню миру", - йдеться в повідомленні МЗС КНР.

Китайська сторона публічно, зокрема під час щоденних брифінгів у зовнішньополітичному відомстві, не інформувала про третій раунд човникової дипломатії спецпредставника свого уряду, так само як і центральні державні ЗМІ Китаю обійшли увагою цю подію.

Нагадаємо: За результатами європейського турне лідера Китаю Сі Цзіньпіна Пекін підтвердив свої претензії на роль супердержави та лідерство у світі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

На Київщині через падіння уламків БпЛА пошкоджені будинки

Обійшлося без влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури. Постраждалі також відсутні.

05.07.2024 - 09:44

Arrow
Theme

Війна

ЗСУ знищують залишки ворожої ДРГ, яка зайшла в Сотницький Козачок на Харківщині 

Ворог намагається створити додаткові точки напруження вздовж державного кордону, використовуючи тактику дій ДРГ.

04.07.2024 - 14:33

Arrow

Вас це може зацікавити