Курс валют: поняття, види та обмін валюти

Головна > Столиця > Курс валют: поняття, види та обмін валют...
Author

Назар Лазебний

08.04.2023, 12:25
Shares

3

Views

725

Курс валют: поняття, види та обмін валюти
null

Зміна курсу може суттєво відбиватися в експорті, імпорті, туризмі та інших аспектах економіки будь-якої країни.

Поняття курсу валют

Курс валют – це вартість однієї валюти, виражена в інших валютах чи міжнародних одиницях, використовуваних для розрахунків. Інакше кажучи, курс відбиває вартість грошової одиниці відносно інших. Курс валют – результат взаємодії між попитом і пропозицією на ринку валют. Тобто якщо валюта має якусь ціну, то її можна купити або обміняти, наприклад, здійснити обмін доларів на євро, гривню або другу валюту. Саме для того, щоб здійснити вигідний обмін, потрібно мати уявлення про те, яким буває курс валют.

Види курсів валют

Існує кілька видів курсів валют, що використовуються у міжнародній торгівлі, а також у здійсненні фінансових транзакцій. Слід зазначити, що курс валюти країни формується з урахуванням того, наскільки вільна ціна грошової одиниці від дій держави. За цією ознакою курс може бути:

  1. Фіксований курс – величина курсу, що визначена та контролюється державою.
  2. Плаваючий курс – формується самостійно з урахуванням попиту та пропозиції на певну валюту на валютному ринку.
  3. Керований плаваючий курс – цей вид курсу також залежить від попиту та пропозиції на ринку, проте може бути скоригований державою з метою недопущення стрибків нацвалюти та забезпечення її стабільності.

При цьому практично застосовуються поняття наступних видів курсу валют:

  • Офіційний курс – це курс валют, який встановлюється центральним банком країни та використовується для здійснення державних фінансових операцій, таких як платежі за міжнародні контракти та інші офіційні транзакції. Офіційний курс відбиває офіційну вартість валюти всередині країни та її обмінних відносин з іншими країнами.
  • Ринковий курс – визначається з урахуванням попиту та пропозиції на валютних ринках. Він відображає вартість валюти за межами країни та використовується для здійснення більшості фінансових операцій, таких як міжнародні платежі та операції з валютними депозитами.
  • Міжбанківський курс - це курс, що використовується для розрахунків між банками. Цей курс може відрізнятись від офіційного курсу, оскільки ціни на валюту на міжбанківському ринку можуть змінюватися швидше, ніж на ринку валютних обмінників.
  • Курс готівкової валюти - це курс, що використовується для обміну паперових коштів в обмінних пунктах. Цей курс може бути відмінний від офіційного курсу, оскільки обмінні пункти зазвичай встановлюють свої курси.

На формування курсу впливають такі критерії як зміна обсягів ВВП, стан торговельного балансу країни, рівень інфляції, політична обстановка країни, наявність державного регулювання валютного курсу.

Котирування валюти

Котирування валюти – це процес визначення її вартості в інших іноземних валютах, що виконується офіційними державними органами. При котируванні валют вказується курс продавця, за яким банки продають валюту, і курс покупця, за яким банки купують цю валюту.

Розрізняють пряму (скільком національним грошовим одиницям дорівнює одиниця іноземної валюти) і зворотне (скільком одиницям іноземної валюти дорівнює одиниця національної валюти) котирування. У контексті котирування валюти використовується таке поняття, як крос-курс – співвідношення між двома іноземними валютами, визначене стосовно будь-якої третьої валюти.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити