Купити/продати нерухомість можна, але є але

Головна > Міжнародне > Купити/продати нерухомість можна, але є ...
Author

Назар Лазебний

02.05.2022, 18:19
Shares

2

Views

1 213

Купити/продати нерухомість можна, але є але

www.vidyard.com

Від початку повномасштабного вторгнення рф на терторію України Мін’юстом було повністю закрто доступ до своїх реєстрів, з метою забезпечення зебереження персональних данних та унеможливлення незаконних дій щодо майна та бізнесу.

Поступово Уряд відновлював роботу реєстрів та налогоджував процеси виходяи з реалій воєнного часу.

Так, 28 лютого 2022 року було прийнято Постанову № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" та Постанову № 165 "Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб", 06 березня 2022 року прийнято Постанову № 209 "Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану".

З метою відновлення функціонування ринку нерухомості та державної реєстрації прав на неї Урядом прийнято Постанову № 480 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану".

Посновою обмежено коло нотаріусів, які мають право вчиняти нотаріальні та ресєтраційні дії щодо нерухомого майна.

Доступ за заявою буде надано нотаріусам, які:

  • після 24 листопада 2017 р. не вчиняли виконавчого напису на кредитному договорі, який не є нотаріально посвідченим;
  • після 1 січня 2020 р. щодо них Міністерством юстиції не приймалося рішень про анулювання, блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань
  • у період з 25 лютого 2022 р. не посвідчували договори щодо відчуження нерухомого майна, поділу (виділу) нерухомого майна, іпотеки, встановлення довірчої власності на нерухоме майно;
  • щодо них не внесено подання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, яке перебуває на розгляді Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції;
  • не вчиняли нотаріальних дій від імені фізичних осіб, які в момент вчинення таких дій перебували за межами України, крім дій на підставі довіреності таких осіб або в порядку законного представництва, або померли;
  • не мають простроченої заборгованості із сплати членських внесків до Нотаріальної палати України за період більше ніж один рік.

Нотаріуси можуть вчиняти нотаріальні дії щодо нерухомого майна, розташованого в межах їх нотаріального округу. Таке обмеження не стосується нотаріусів Київського міського та обласного округів. Зазначені нотаріуси мають право посвідчувати як договори щодо відчуження нерухомого майна, яке знаходиться в межах їх округу так і договори одна із сторін якого зареєстрована на території округу нотаріуса (незалежно від місцезнаходження нерухомості).

З Переліком нотаріусів, яким буде відновдено доступ до реєстрів, а аткож обмеженнями щодо вчинення ними певних реєсраційних дій можна буде ознайомитись на официйному сайти Нотаріальної палати України.

На період дії воєнного стану та протягом місяці після його скасування діють наступі заборони та обмеження щодо операцій з нерухомим майном:

1. Вчиняти будь-які нотаріальні дії щодо нерухомого майна заборонено нотаріусам, які знаходяться в певних регіонах України. Перелік таких регіонів затверджено Наказом Міністерства юстиції України від 01 квітня 2022 року № 1307/5 (у редакції наказу від 11 квітня 2022 року № 1429/5) ):

  • Донецька область;
  • Запорізька область: Бердянський район; Василівський район; Мелітопольський район; Пологівський район;
  • Луганська область;
  • Миколаївська область: Баштанський район; Вознесенський район (крім смт Доманівка, Братське, міста Южноукраїнськ); Миколаївський район (крім міста Миколаїв);
  • Харківська область: Богодухівський район (крім міст Валки, Богодухів, смт Краснокутськ); Ізюмський район; Куп’янський район; Харківський район (крім міста Мерефа, смт Нова Водолага, міста Харків); Чугуївський район (крім міста Зміїв);
  • Херсонська область;
  • Автономна Республіка Крим;
  • місто Севастополь.

2. Внесення нерухомого майна до статутного капіталу юридичної особи неможливе, оскільки нотаріусам заборонено посвідчувати справжність підписів на актах прийому-передачі такого майна.

3. Громадяни рф не зможуть продати свою нерухомість, оскільки вказаною постановою нотаріусів зобов’язано відмовляти у вчиненні нотаріальних дій вказаній категорії осіб. Теж саме стосується юридичних осіб, зареєстрованих в рф чи тих, які зареєстровані в Україні, однак мають кінцевим бенефіціарним власником чи учасником (акціонером) з часткою 10 і більше відсотків громадянина рф.

4. Для довіреностей на розпорядження нерухомим майном збережено вимогу про їх викладення на спеціальних бланках нотаріальних документів

5. Неможливо продати/купити іпотечне нерухоме майно, що належить фізичній особі за вийнятком двох випадків:

  • коли такий продаж здійснюється за згодою іпотекодавця, викладеною у формі заяви, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально;
  • якщо таке нерухоме майно передано в іпотеку після 17.03.2022 року

6. Неможливе будь-яке відчуження нерухомого майна, право власності на яке набуто раніше місяця до дня такого відчуження. Це обмеження не стосується спадкового майна та майна що перебувало у спільній сумісній власності.

7. Фізичні особи-власники нерухомого майна не зможуть продати, подарувати, обміняти чи у будь-який іншій спосіб здійснити його відчуження через довірену особу. Нотаріальне посвідчення таких договорів забороняється.

8. Свідоцтва про право на спадщину у вигляді нерухомого майна буде видано після завершення воєнного стану.

9. Довіреності на розпорядження нерухмим майном, що видані військовослужбовцями та заповіти військовослужбовців в умовах вонного стану не можуть посвідчуватись їх командирамі. Тому, якщо військовослужбовець хоче продати, подарувати чи заповісти свою нерухомість він має скористатись послугами нотаріуса в загальному порядку.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити