Криптовалюта - нюанси для початківців

Головна > Енергетика > Криптовалюта - нюанси для початківців
Author

Ольга Фединчік

04.04.2022, 16:08
Shares

1

Views

1 035

Криптовалюта -  нюанси для початківців

Unsplash

Та не дивлячись на такі досить високі показники багато українців і досі не знають, що таке віртуальні активи, криптовалюти і де, і як їх можна купувати, продавати, чи отримувати прибуток від операцій з ними.

Трохи про законодавство про віртуальні активи

У вересні минулого року Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект, який дозволить легалізувати в Україні віртуальні активи та бізнес у цій сфері. А вже у березні цього року закон був підписаний Президентом України.

Тож завдяки цьому закону всі користувачі та участники ринку криптовалют зможуть отримати правовий статус та юридичний захист віртуальних активів, тобто іноземні та українські криптобіржі зможуть працювати офіційно, а банки відкриватимуть рахунки у криптовалюті.

Регулятором ринку буде Мінцифра, крім окремих випадків, де вступає НБУ чи Нацкомісія з цінних паперів. Відомство сприятиме адаптації законодавства України про обіг віртуальних активів до міжнародних стандартів та захищатиме права учасників ринку та здійснюватиме контроль за постачальниками послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів.

Що таке віртуальні активи?

Згідно з законом віртуальний актив це вид майна, який існує лише в електронній формі у вигляді сукупності даних та має свою ціну. Віртуальний актив може бути забезпеченим (посвідчує майнові права) та незабезпеченим.

Віртуальний актив є вираженням цифрової вартості, отже ним можна торгувати, переказувати та використовувати для інвестиційних та платіжних цілей

До віртуальних активів належать поняття – криптовалюта, NFT, цифровий токен, ігрові сети та скіни.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта – це цифрова валюта, операції з якою відбуваються криптографічними методами на основі асиметричного шифрування. Так само відбувається і емісія (майнінг) крипти. Криптовалюти повністю незалежні від фінансових установ. Всі операції з нею можна здійснювати без участі третіх осіб.

Основою для створення та зберігання криптовалюти служить спосіб запису й передачі даних, який називається блокчейн.

Наразі у світі налічується близько тисячі криптовалют і кількість їх постійно збільшується. Найвідомішою серед цього різмаїття є bitcoin. Детальніше, як купити цю криптовалюту в статті https://probitcoin.com.ua/buy-bitcoin-in-ukraine

В Україні, як і переважно у більшості інших країн, останнім часом підвищилася увага до біткойнів через стрімке зростання їхніх цін.

Ринковий курс криптовалют залежить від ряду чинників:

  • попиту на валюту на ринку:
  • можливості використання цього виду валюти для проведення транзакцій:
  • вартості транзакцій та комісії;

Курс криптовалют може різко зростати або падати, тому важливо пам’ятати, що є ризик втратити гроші, які були вкладені у криптовалюту.

Де можна купити криптовалюту?

Наразі існує декілька варіантів покупки криптовалюти:

Онлайн-обмінники - ресурси посередництвом яких можна отримати криптовалюту надіславши гроші в електронному вигляді. Такі обмінники працюють з картами звичайних банків. Такий спосіб підійде для разового обміну, та буде незручним, якщо займатися купівлей/продажем на постійній основі для отримання прибутку на різниці курсу.

Криптобіржі - один із найзручніших способів покупки криптовалют. За принципом дії така біржа подібна до фондової, тільки предметом покупки на ній є електронні гроші, а не акції. На криптобіржах є великий вибір криптовалют та різних інструментів для фінансових операцій, до того ж біржі захищають вклади користувачів від хакерських атак та мають страхові фонди.

P2P-платформи - такі сервіси за принципом роботи подібні до роботи маркетплейсів. Є можливість вибрати необхідний варіант з численних оголошень користувачів та домовитися про покупк,у скориставшись системою депонування ресурса для безпеки операції.

Термінали - криптотермінал призначений для того, щоб клієнт мав можливісь внести гроші в термінал для подальшого отримання криптовалюти на свій електронний гаманець, скориставшись інструкцією на екрані терміналу.

Офлайн-обмінники - працюють як звичайні обмінники валюти, але щоб обміняти звичайні гроші на криптовалюту, знадобиться спеціальний електронний гаманець, який потрібно попередньо зареєструвати.

Посередники (приватні особи) - мабуть самий ризикований спосіб покупки і підходить для досвідчених користувачів, які мають досвід покупки крипти через дошки оголошень, та вміють аналізувати інформацію, щоб не потрапити на шахраїв.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити