Конгрес США узгодив параметри бюджету для уникнення "шатдауну"

Головна > Міжнародне > Конгрес США узгодив параметри бюджету дл...
Author

Назар Лазебний

09.01.2024, 09:54
Shares

3

Views

692

Конгрес США досяг угоди щодо виділення $1,66 трлн на роботу уряду у 2024  році – Байден | Mind.ua
depositphotos

Американські законодавці домовились про основні параметри бюджету на 2024 рік.

Як повідомляє Голос Америки, лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер та спікер Палати представників США Майк Джонсон спільно заявили про домовленість, яка встановлює основні бюджетні витрати на рівні понад 1,6 трлн доларів, інформує Інфокурс.

Зазначчається, що Конгрес має затвердити бюджетні заходи до 19 січня, щоб уникнути часткової призупинки роботи уряду, так званого "шатдауну".

У разі якщо обидві палати Конгресу США не приймуть 12 законопроєктів, необхідних для фінансування уряду, кошти для програм з транспорту, житлового комплексу, сільського господарства, енергетики, ветеранів та військового будівництва завершаться 19 січня, пише Reuters.

Фінансування для інших сфер діяльності уряду, включаючи оборону, діятиме до 2 лютого.

Новина про домовленість вже викликала критику протрампівського об'єднання конгресменів "Група за свободу", яка назвала угоду "повним провалом". Група виступає за значне скорочення видатків бюджету.

Водночас Президент США Джо Байден привітав домовленість, вказавши, що передбачений рівень фінансування відповідає рівню, узгодженому з обома партіями, а також "відкидає значні скорочення програм, на які розраховують родини, що важко працюють".

Джонсон назвав домовленість "найсприятливішою угодою щодо бюджету, якої республіканці досягали більш ніж за десять років", хоч і визнав, що вона "не задовольнить усіх", бо не скорочує видатки так, "як багато хто хотів би".

Як повідомляє Financial Times, домовленість не включає положення про додаткову допомогу Україні та Ізраїлю. Це додаткове фінансування Конгрес розглядатиме окремо.

Нагадаємо: У п'ятницю, 5 січня, в Білому домі закликали Конгрес затвердити допомогу Україні. Шаланда Янг, директорка Адміністративно-бюджетного офісу Білого дому сказала, що немає жодного способу допомогти Україні, крім того, що Конгрес схвалить більше фінансування для Києва, який майже 2 роки дає відсіч російській агресії.

Хоча Пентагон має деякі обмежені повноваження допомагати Києву, без нового фінансування з Капітолійського пагорба, "це не дасть Україні можливості отримувати великі транші обладнання", сказала Янг у п’ятницю.

Наприкінці минулого місяця США надали Україні пакет зброї на 250 мільйонів доларів, але без додаткової допомоги США,у Києва можуть виникнути труднощі з оплатою праці своїм державним службовцям і функціонуванням під обстрілом Росії зазначила посадовиця.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити