Компоненти пневматичної підвіски: основні поняття

Головна > Війна > Компоненти пневматичної підвіски: основн...
Author

Марія Куренко

06.03.2023, 10:48
Shares

3

Views

452

Компоненти пневматичної підвіски: основні поняття
null

У сучасних автомобілях залишилося небагато чисто механічних або електричних систем. Комплексне використання різних джерел енергії та різних варіантів їх поглинання – ось сьогоднішня автомобільна формула. Мабуть, найбільш показовою в цьому плані є пневматична підвіска. Тут переплелося все: пневматика, механіка, електроніка.

Особливості пневматичної підвіски автомобіля

Пневмопідвіска в чистому вигляді існує тільки в теорії. На практиці це те, що ми називаємо досить складним комплексом різного роду механізмів і вузлів. У цій підвісці тільки самі пружні елементи залишаються пневматичними, замінюючи традиційні пружини, пружини або торсіони. Однак це дає пневмопідвісці ряд переваг перед іншими конструкціями. Основні з них - плавність ходу і можливість регулювання дорожнього просвіту автомобіля.

Реалізація пневмосистеми неможлива без запозичення елементів інших типів підвіски: МакФерсон, багатоважільної, адаптивної та гідропневматичної. Через значну вартість пневматичної підвіски її використовують в основному в автомобілях преміум-сегменту.

Пневматичні підвіски широко застосовуються у великоваговому транспорті та автобусах, оскільки дозволяють повною мірою реалізувати всі переваги пневматики за рахунок вантажопідйомності, розмірів та особливостей застосування такого обладнання. Цей тип легкої підвіски є складним за конструкцією та експлуатацією, як правило, з використанням амортизаторів регульованого типу з електронним керуванням. Такі системи називають адаптивною підвіскою.

Якщо треба знайти підвіску до конкретної марки вашого авто, то це можна зробити за допомогою пошука запчастин по VIN коду.

Протягом десятиліть, коли пневматична підвіска встановлювалася на серійні автомобілі, вона змогла довести свою довговічність, продуктивність і, найголовніше, практичність. Основні елементи пневматичної підвіски:

  • пневматичні пружні елементи;
  • компресор;
  • приймач;
  • датчик положення тіла;
  • система управління

Їх можна назвати різними речами, наприклад, повітряними кулями, повітряними пружинами, пружними елементами. Ця суть не змінюється. Роль пневматичного елемента полягає в тому, щоб ефективно сприймати навантаження, викликані нерівностями дороги, і підтримувати дорожній просвіт автомобіля на заданому рівні.

Для цього необхідно підтримувати постійний тиск повітря і підтримувати його обсяг. Конструктивно пневмоциліндр може бути встановлений разом з амортизатором або окремо.

Якщо це комплексне рішення, то амортизатори і повітряні подушки називаються пневматичними опорами. Він схожий на McPherson, тільки у нього замість пружини гумова камера, наповнена повітрям. Деякі типи повітряних подушок мають запобіжні клапани, а деякі типи мають пневмоакумулятори, тому вони менше залежать від тиску, створюваного такими елементами системи.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити