Компенсацїя вартості знищеного, внаслідок воєнних дій, майна

Головна > Спорт > Компенсацїя вартості знищеного, внаслідо...
Author

Ольга Фединчік

29.03.2022, 15:58
Shares

2

Views

1 175

Компенсацїя вартості знищеного, внаслідок воєнних дій, майна

mind.ua

"Після війни, після нашої перемоги, ми відбудуємо все, що зруйнував ворог. Дуже швидко. Дуже якісно. Для кожного постраждалого міста буде створено спеціальну державну програму. Для відновлення. Я вже доручив уряду розпочати розробку" - зазначає Президент в своєму зверненні до народу 10 березня 2022 року.

24 березня 2022 року на офіційному сайті Верховної Ради України опубліковано проект Закону України №7198 "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації".

Закон покликаний визначити основні засади компенсації за пошкоджене чи знищене нерухоме майно внаслідок військової агресії російської федерації.

Звісно ми очікуємо на остаточну редакцію, однак основні механізми та принципи, закладені проектом закону навряд зазнають значних змін.

Хто має право на компенсацію?

  • власники майна, право власності яких належним чином набуто та зареєстровано;
  • інвестори, тобто особи, які вклали кошти у будівництво нерухомого майна, але яке було знищено чі пошкоджене до моменту ввеження його в експлуатацію;
  • члени ЖБК, які викупили житло, але не встигли зареєструвати право власності на нього
  • спадкоємці вищезазначених осіб
  • ОСББ (щодо спильного нерухомого майна багатоквартирних будинків)

Види компенсації

Проектом закону передбачено, що під компенсацією треба розуміти відшкодування майнової шкоди за пошкоджений та/або знищений об’єкт нерухомого майна, завданої внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації у спосіб, передбачений Законом.

Проектом закону передбачено три способи компенсації:

  • у вигляді грошових коштів, які перераховуються на спеціальний поточний банківський рахунок одержувача такої компенсації;
  • у вигляді об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;
  • у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Грошова компенсація передбачена за:

  • пошкоджений об’єкт нерухомого майна (у тому числі за пошкоджене спільне майна багатоквартирного будинку;
  • знищений об’єкт нерухомого майна - приватний житловий будинок, садовий та дачний будинки. За вибором власника він може скористатись іншим видом компенсації - у вигляді фінансування будівництва такого майна.

Розмір грошової компенсації за пошкоджений об’єкт визначається за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження. Методика оцінки буде розроблена Кабміном, протягом двох місяців, з моменту офіційного оприлюднення закону.

Граничний розмір компенсації за знищений об’єкт не може перевищувати вартості 150 кв.м за один об’єкт нерухомого майна. Обрахунок вартості 1 кв. м площі об’єкта нерухомого майна буде здійснюватись за розробленою Кабміном методикою.

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається за знищений об’єкт нерухомого майна шляхом фінансування будівнитва рівноцінного об’єкту нерухомого майна.

Під рівноцінним вважається об’єкт з аналогічною площею (загальною та житловою), аналогічною кількістю кімнат, аналогічним типом (квартира, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок).

За загальним правилом будівництво таких об’єктів має відбуватись на земельній ділянці, на якій розміщувались знищені об’єкти. У разі неможливості надання нерухомості безпосередньо в такому місці, вона виділяється в межах кварталу (мікрорайону), у якому знаходилось знищене нерухоме майно, а в разі такої неможливості – у суміжних кварталах (мікрорайонах) відповідного населеного пункту.

Законодавчі опцій для власників зруйнованого майна:

  1. Можливість обрати замісамостійно обрати об’єкт нерухомого майна, на будівництво якого можуть спрямовуватися компенсаційні кошти, а також обрати вде новозбудований об’єкт у тому числі в іншому кварталі (мікрорайоні) відповідного населеного пункту або в іншому населеному пункті.
  2. Можливість обрати об’єкт нерухомого майна, вартість якого перевищує граничний розмір компенсації, самостійно оплативши різницю між фактичною вартістю об’єкта нерухомого майна та сумою компенсації за ринковою вартістю.

Проектом закону передбачено обмеження щодо розпорядження нерухомим майном, отриманим за програмою компенсації. Так, отримувач компенсації не має право відчужувати отриманий об’єкт нерухомого майна протягом трьох років з дня державної реєстрації права власності на нього.

Граничний ромір компенсації у вигляді нового об’єкту нерухомого майна аналогічний до розміру грошової компенсації. Оцінка вартості знищеного нерухомого майна буде відбуватисть за методикою, розробленою Кабміном на виконання закону.

Процедура отримання компенсації зводиться до таких етапів:

  • подання отримувачем компенсації заяви про надання компенсації;
  • розгляд заяви про надання компенсації Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації
  • прийняття рішення про надання компенсації;
  • забезпечення виконавчим органом ради надання компенсації.

Заява про надання компенсації подається під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) об’єкт нерухомого майна.

Заяву можна подати або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг "Дія" або через Центр надання адміністративних послуг. Принцип територіальності до місця подання заяви не застосовується.

Власнику знищеного чи пошкодженого майна до заяви необхідно додати такі документи: документ про право власності на пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна або документ, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва об'єкта нерухомого майна та документ, що підтверджує сплату грошових коштів за такий об’єкт, або документ, що підтверджує, що громадянин України є членом ЖБК.

Спадкоємцю, який звертається за компенсациєю додатково потрібно надати документ, що підтверджує смерть власника пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна або оголошення його померлим.

У разі, якщо заявник має пріоритетне право на отримання компенсації (багатодітні сім’ї; особи з інвалідністю I та II груп; учасники бойових дій; особи з інвалідністю внаслідок війни) потрібно надати документ, який підтверджує віднесення особи до азначеної пільгової категорії.

У разі, якщо на момент звернення з заявою наявні не всі документи подавати заяву таки необхідно, оскільки закон містить граничні строки для звернення. В той же час, бракуючі документи особа зможе надати після їх отримання чи відновлення. Заяву почнуть розглядати, коли буде подано всі необхідні відомості та документи.

Строк розгляду заяви Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації не перевищує 30 календарних днів з дня подання заяви.

Варто відзначити, що якщо Ваші права та відомості про Вас внесені до відповідних державних реєстрів, то додавати паперові документи до заяви не потрібно. Члени комісії самостійно перевірять актуальнисть інформації в реєстрах.

Зазначений законопроект це лише перший крок, до відбудови України. Ефективність дії закону буде залежати і від якості розроблених на його реалізацію підзаконних нормативно-правових актів, і від обсягу та джерел фінансування і звісно від доброчесності та сумлінності залучених до процесу осіб.

Звісно, Україна потребує великих цільових програм відбудови, можливо це наш шанс переосмислити організацію громадського простору, шанс зробити наші міста комфортними та енергоефективними.

В той же час, перша цеглинка у відбудову України закладена.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити