Компанія SpaceX обмежила використання інтернету Starlink для керування дронами в Україні

Головна > Столиця > Компанія SpaceX обмежила використання ін...
Author

Олександр Талов

09.02.2023, 11:51
Shares

1

Views

914

Компанія SpaceX обмежила використання інтернету Starlink для керування  дронами в Україні

 REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Компанія SpaceX обмежила використання військовими України супутникового інтернет-сервісу Starlink для управління безпілотниками під час війни з росією

Про це пише Reuters з посиланням на заяву президентки SpaceX Гвен Шотвелл, інформує Інфокурс

Як заявила президентка та головна За її словами, використання Starlink з дронами виходить за межі угоди SpaceX з українським урядом, додавши, що контракт призначений для гуманітарних цілей, Гвен Шотвелл, інтернет-сервіс SpaceX Starlink, який надав українським військовим широкосмуговий звʼязок для захисту від російських військових, "ніколи не призначався для використання як зброя" та зазначила, що "українці використовували його таким чином, який був ненавмисним і не був частиною будь-якої угоди".

Пізніше у розмові з журналістами Шотвелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління дронами.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхні можливості, і ми вже зробили", – сказала вона, маючи на увазі використання Starlink для дронів.

При цьому Шотвелл відмовилася озвучити, які заходи вжила SpaceX.

За її словами, використання Starlink з дронами виходить за межі угоди SpaceX з українським урядом, додавши, що контракт призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового доступу до інтернету лікарням, банкам і сімʼям, які постраждали від вторгнення Росії.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для звʼязку, і це нормально, – сказала вона. – Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях", - додала Шотвелл.

Нагадаємо: Завдяки терміналам Starlink в Україні продовжують працювати лікарні, школи, енергетична та соціальна сфери. Наразі в Україні працює близько 30 000 Starlink, які отримали завдяки домовленостям із міжнародними донорами та партнерам. Працівники телекомунікаційної сфери, використовуючи Starlink,швидко повертають звʼязок на деокуповані території. Окрім цього, значну частину Starlink отримують військові.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федорів у інтервʼю Forbes повідомляв, що 75% терміналів профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали та платять за послуги звʼязку щомісяця. До того ж поставки йшли також через Міноборони й від приватних осіб та організацій, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Різко зріс попит на Starlink від приватних осіб під час блекаутів, коли українці почали массово купувати термінали супутникового інтернету, щоб забезпечити собі доступ до мережі навіть без електрики.

У грудні уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності. Норма діятиме до травня 2023 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити