КМУ пропонує визнати публічне заперечення збройної агресії РФ проти України та окупації територій протиправним діянням

Головна > Енергетика > КМУ пропонує визнати публічне запереченн...
Author

Назар Лазебний

09.12.2021, 16:02
Shares

3

Views

341

КМУ пропонує визнати публічне заперечення збройної агресії РФ проти України та окупації територій протиправним діянням

from-ua.com

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді визнати публічне заперечення збройної агресії Росії проти України, окупації територій та спроб легітимізувати анексію протиправним діянням.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, передає ІК.

Відповідний проект закону було схвалено на засіданні уряду у четвер.

Відповідно до законопроекту публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації Російською Федерацією територій України та спроб легалізувати й легітимізувати анексію частини території України визнається наругою над жертвами агресивної війни проти України, приниженням гідності Українського народу, є протиправним і несе за собою правові наслідки.

Документом пропонується визначити що:

  • під публічним запереченням агресії та окупації варто розуміти хоча б одне відкрите звернення до більш ніж однієї особи, в якому висловлюється будь-яке письмове зазначення або графічне зображення тимчасово окупованих територій Криму в межах державного кордону іноземної держави чи як окремого суб'єкта поза державним кордоном України.
  • Під публічним запереченням спроб Росії легалізувати та легітимізувати анексію варто розуміти хоча б одне відкрите звернення до більш ніж однієї особи, в якому висловлюється будь-яке письмове заперечення дій Росії та її посадових осіб, із наданням юридичної сили нормативно-правовим актам та документам, виданим органами влади РФ щодо окупованої території після 20 лютого 2014 року.

Зазначається, що такі публічні заперечення здійснюються переважно в пресі, на радіо, телебаченні, або із застосуванням інших засобів масової інформації, поширюються через мережі інтернет, або із застосуванням інших способів телекомунікаційного зв'язку, публічних виступів, демонстрацій у громадських місцях плакатів, слоганів, інших творів, а також розповсюдження листівок або інших друкованих матеріалів.

Відповідно до проекту документа, особи, які винні у порушенні цих норм, нестимуть відповідальність, передбачену законодавством.

Другим законопроектом уряд пропонує встановити адміністративну відповідальність за порушення цих норм. Зокрема:

  • за публічне заперечення збройної агресії Росії проти України, окупації територій Донбасу та Криму та спроб легалізувати й легітимізувати анексію пропонується карати штрафом у розмірі від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Якщо ці дії протягом року будуть здійснені повторно, то за це передбачається покарання у вигляді штрафу у розмірі від 2 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначається, що суб'єктами правопорушення у цій статті є національні та іноземні громадські діячі, особи, уповноважені на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, політично значущі особи.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити