Кількість поляків, які підтримують прийняття біженців з України знизилася і наразі становить 57%

Головна > Міжнародне > Кількість поляків, які підтримують прийн...
Author

Ольга Фединчік

20.10.2023, 11:53
Shares

2

Views

960

Польща готова на час війни прийняти на зберігання культурні цінності з  України - портал новин LB.ua
EPA/UPG

У Польщі за чотири місяці відсоток позитивних оцінок польсько-українських відносин знизився майже на 40%.

Як повідомляє Wp.pl, про це йдеться в опитуванні Центру досліджень громадської думки (CBOS), проведеному на початку жовтня, інформує Інфокурс.

Опитування проводилося в рамках змішаної процедури на репрезентативній вибірці повнолітніх жителів Польщі, взятих з реєстру PESEL. Дослідження проводилося з 2 по 11 жовтня 2023 року на вибірці 1100 осіб (з них: 61,5% методом CAPI, 25% - CATI і 13,4% - CAWI).

Як зауважують у CBOS, 43% опитаних вважають їх “ані добрими, ані поганими”, але негативна оцінка рівня відносин (27%) переважає над позитивною (25%).

Експерти центру зазначають, що такого раніше вони не фіксували, і наголошують, що це особливо контрастує на фоні схожого опитування у червні.

“Всього за чотири місяці відсоток позитивних оцінок польсько-українських відносин знизився майже на 40% (з 64% до 25%), а відсоток негативних зріс майже в сім разів (з 4% до 27%). Це свідчить не лише про масштаби, а й про надзвичайні темпи змін, які останнім часом відбуваються у ставленні поляків до українців”,- зазначають у СBOS.

У Польщі також знизилася кількість осіб, які підтримують прийом біженців з України. У порівнянні з вереснем їх кількість зменшилася на 8% - до 57%. Це найнижчий показник з 24 лютого 2022 року. Своєю чергою 37% поляків виступають проти прийому українських біженців, а 6% не визначилися з цього приводу.

Серед поляків також знизилася на 9% кількість тих, хто декларує свою допомогу українцям. Зокрема, 32% громадян РП зазначають, що продовжують надавати допомогу біженцям з України, а 68% заявило, що не допомагають українцям, які після повномасштабного вторгнення приїхали до Польщі.

Оцінюючи зернову кризу 46% поляків підкреслили, що потрібно шукати компроміс з Україною, 43% наполягає, що ембарго на українське збіжжя має продовжуватися, а 4% вважають, що потрібно відмінити ембарго.

Водночас 74% громадян РП підтримує членство України в ЄС, що на 11% менше ніж у травні цього року. Іншу думку з цього приводу має 17% поляків.

На думку 67% громадян Польщі ситуація в Україні загрожує безпеці країни, 28% переконані, що вона не загрожує безпеці країни.

Як вказує CBOS, загрозу безпеці Польщі частіше сприймають жінки (70% порівняно з 63% серед чоловіків), старші респонденти (74% серед найстарших порівняно з 59% серед наймолодших).

Нагадаємо: Польща на початку повномасштабної війни передала Україні значну кількість озброєння і техніки, зокрема танки Т-72, PT-91, САУ Krab, ПЗРК Piorun та амуніцію тощо на загальну суму понад 2 млрд доларів.

Польща реалізує контракти на виробництво для України, зокрема САУ Krab та артилерійських снарядів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити