Казахстан вийшов із угоди СНД про валютний комітет

Головна > Війна > Казахстан вийшов із угоди СНД про валютн...
Author

Олександр Талов

08.07.2022, 15:32
Shares

2

Views

1 107

Казахстан вийшов із угоди СНД про валютний комітет
null

Казахстан вийшов з угоди СНД від 1995 року про Міждержавний валютний комітет. Відповідний протокол підписав президент країни Касим-Жомарт Токаєв, документ уже набув чинності.

Про це пише zonakz.net, інформує Інфокурс.

"Затвердити протокол про припинення дії Угоди про створення міждержавного валютного комітету від 26 травня 1995 року, здійснений у Мінську 25 жовтня 2013 року", – йдеться в указі.

Комітет було створено для координації грошово-кредитної та валютної політики держав – учасниць угоди про створення платіжної спілки держав – учасниць СНД, а також співробітництва та здійснення узгоджених дій у питаннях

Нагадаємо: Президент Казахстану Токаєв на економічному форумі у Санкт-Петербурзі у присутності Путіна заявив, що його країна не визнаватиме псевдореспубліки ЛДНР".

Згодом Токаєв заявив, що планує збільшити поставки нафти до Європи, алеяросія закрила важливий термінал для її експорту.

На початку червня Казахстан вирішив змінити назву нафти, яка експортується через російські морські порти, щоб її не плутали з нафтою російського походження. Зміна назви дозволить уникнути санкційних ризиків та проблем із фінансуванням, йдеться у матеріалі Reuters. Казахстанська експортна нафта тепер називається KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil).

6 липня на казахському родовищі Тенгіз стався вибух. Це є одним з найбільших у Казахстані. Його розробку здійснює компанія "Тенгізшевройл", засновниками якої є американські нафтові компанії Chevron із часткою 50% і ExxonMobil (25%), казахська національна нафтова компанія АО НК "КазМунайГаз" (20%) та російська "Лукойл" (5%). Площа родовища 2500 км², а його видобувні запаси оцінюються від 750 млн до 1,125 млрд тонн нафти. Водночас прогнозований обсяг геологічних запасів становить 3,133 млрд тонн продукту.

Того ж дня стало відомо, що Казахстан підготував наказ про заборону ввозити до росії та білорусі товари, які потрапили під санкції Євросоюзу, Британії та США.

Напередодні Токаєв доручив уряду диверсифікувати маршрути поставок нафти до Європи в обхід рф.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити