"Капітуляція – це не мир"- реакція Столтенберга на заяву Папи Франциска про "білий прапор"

Головна > Політика > "Капітуляція – це не мир"- реакція Столт...
Author

Марія Куренко

11.03.2024, 14:17
Shares

2

Views

770

Столтенберг официально пригласил Швецию в НАТО: остался один шаг до  вступления | Украинская правда
GETTY IMAGES

У НАТО відкинули наполягання Папи Римського щодо мирних переговорів між Україною та Росією. Зокрема Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що завершити війну може лише РФ

Про це пишеNTV.

"Капітуляція - це не мир. Президент Путін почав цю війну і може закінчити її сьогодні. Україна, з іншого боку, не має такої можливості", - заявив Столтенберг.

Такою була реакція Генсека НАТО на заяву Папи Римського швейцарському мовнику RSI з явним натяком на Україну - той демонструє силу, "хто має мужність підняти білий прапор і вести переговори".

При цьому Столтенберг закликав усіх союзників продовжувати надавати Києву військову підтримку.

Як відреагували в Україні

У відповідь на скандальну заяву Папи Римського Франциска, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила, що ніхто і ніколи не примусить український народ капітулювати.

"Україна стікає кров’ю, але стоїть за Правду, за право бути самою собою. Стоїть мужньо і непереборно. І якби вона капітулювала, то Європа, можливо увесь світ відразу відчули би це. Відчули би і здригнулися. Бо – це повторення злочинів Бучі й Ірпеня, це подальші руйнування міст і сіл, причому майже напевно – не лише українських, це діти, які назавжди залишилися дітьми, це ще десятки й сотні закатованих священників, які проповідують Божі заповіді, а не «Русскій мір», це торжество зла на цілій планеті", - йдеться у заяві.

Капітулювати перед торжествуючим злом рівнозначно крахові загальнолюдського задуму про справедливість, зрадою фундаментальних настанов, заповіданих нам у великих духовних традиціях, додали у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій.

“Коли російське зло 24 лютого розпочало цю війну, усі українці стали на захист. Християни, мусульмани, юдеї — всі. І я дякую кожному українському капелану, які — з армією, в Силах оборони. Там, на передовій. Захищають життя й людяність. Підтримують і молитвою, і розмовою, і справою. Ось що таке церква — з людьми. А не за дві з половиною тисячі кілометрів — десь там займатись віртуальним посередництвом між тим, хто хоче жити, і тим, хто хоче тебе знищити", - зазначив президент України Володимир Зеленський.

Відреагував також і глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не підніматиме інших прапорів, окрім синьо-жовтого.

“Наш прапор – синьо-жовтий. Під ним ми живемо, вмираємо та перемагаємо. Ми не підніматимемо інші прапори”, – заявив Кулеба.

Він також нагадав, що у битві добра зі злом сила проявляється у тих, хто стає на бік добра, а не намагається зрівняти сторони, назвавши це переговорами.

Реакція європейських країн на слова Папи Римського

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, коментуючи заяву Папи, зазначила, що не розуміє цих слів,пишеTagesschau.

"У наш час я цього не розумію. Можливо, нам варто їхати в Україну з тими, хто висуває вимоги мирних переговорів", - сказалаБербок.

Говорячи про війну РФ проти України, міністерка зазначила, що деякі речі можна зрозуміти, тільки побачивши їх на власні очі.

"Я запитую себе: де Папа? Папа має знати про це", -наголосила Бербок і додала, що федеральний уряд Німеччини намагається "щодня покласти край цій жахливій драмі, і щодня бачить, що вигадуються ще гірші речі".

Міністерка підкреслила, що весь світ має набратися сміливості стати на бік народу України й зробити все можливе, щоб Україна змогла захистити себе.

"Якби існував хоч мінімальний шанс, що російський режим виявить готовність до переговорів, "тоді весь світ був би готовий до них. На жаль, ми щодня бачимо зворотне", - зазначила Бербок.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що "підіймати білий прапор" на знак капітуляції має зло, й для цього його слід спершу перемогти, а міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський звернувся до Папи з пропозицією заохотити Путіна вивести армію з України.

Нагадаємо: У лютому Папа Римський дав інтерв'ю, в якомузаявив, що Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з Росією. У Ватикані виступили з поясненнями, що означають такі слова Франциска.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Фахівці завершили ремонт залізничної колії в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ

Вранці 8 травня російська окупаційна армія атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні.

08.05.2024 - 16:17

Arrow
Theme

Війна

Російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині

Ворог влучив в енергетичні об'єкти у Червоноградському та Стрийському районах.

08.05.2024 - 09:01

Arrow

Вас це може зацікавити