Калібрування батареї ноутбука: найпростіший і надійний метод

Головна > Культура > Калібрування батареї ноутбука: найпрості...
Author

Марія Куренко

05.08.2022, 15:49
Shares

2

Views

1 103

Калібрування батареї ноутбука: найпростіший і надійний метод
null

Калібрування батареї ноутбука - технічна процедура, заснована на принципі глибокого циклирования елементів живлення. Не має нічого спільного з містичними обіцянками щодо пожвавлення умовно «мертвого» акумулятора.

Якщо акумулятор і електронний пристрій працюють штатно, експлуатація виконується за інструкцією, то в більшості випадків процедура калібрування не буде потрібно.

Але вона допоможе при порушенні температурного режиму (наприклад, зарядка літій-іонної батареї на морозі), пошкодженнях, неправильної індикації заряду. Коли фізичний знос значний, то калібрування допоможе уникнути різких / раптових вимкнень пристрою. Якщо у вас стара батарея, швидше за все калібрування ніяк не допоможе вам, єдине, що ви зможете зробити - це замінити її. Дістаньте акумулятор і подивіться на нього, там повинна бути наліпка з потрібною інформацією для підбору АКБ. Якщо вона відсутня або пошкоджена, ви можете скористатися послугами цього сервісу з підюору деталей, вибираєте бренд, потім модель ноутбука, і в пошуковику ви побачите потрібний акумулятор для вашого ноутбука.

Чому так багато недовіри цій процедурі

Користувач рано чи пізно стикається з проблемами в роботі акумулятора ноутбука. Творці всілякого оптимизационного софта прагнуть на цьому заробити, обіцяючи нездійсненне (на кшталт відновлення батареї якимось хитрим алгоритмом).

Акумуляторна батарея в ноутбуці має обмежений термін служби. Через три роки експлуатації ємність спрямовується до позначки 60% - 70%. У многоячейкових системах відбувається розбалансування. Можуть вийти з ладу компоненти контролера.

Процес старіння нормальний для будь-якої електрохімічної системи в сучасній електроніці:

  • NiMH
  • Li-Ion
  • Li-Pol

Розробники додатків намагаються заробити, експлуатуючи проблеми користувачів. Але акумулятори літій-іонного типу зазвичай не вимагають обслуговування з боку користувача. Із заводу вони володіють всім необхідним для підтримання працездатності.

Навіщо виробники рекомендують відкалібрувати акумулятор ноутбука

Слід розуміти, що акумуляторна батарея в ноутбуці - це електрохімічний накопичувач енергії зі своїми непостійними характеристиками, особливостями і властивостями матеріалів. Управляє електросистемою цифрове засіб настройки (контролер, BIOS або операційна система), яке ґрунтується на інформації про процес зарядки і розрядки.

Тому виробники рекомендують процедуру калібрування батареї ноутбука, наприклад, індикація заряду не працює, показує помилкові відомості «стрибками». Пристрій неадекватно використовує ці дані і раптово вимикається, або заряджається не до кінця.

Як і в будь-яких точних машинах, настройки змінюються з часом. Їх потрібно коригувати. Навіть в Apple пишуть в інструкції для пристроїв MacBook і iPad, що для правильних логів потрібно хоча б один повний цикл зарядки і розрядки в місяць.

На нашому власному досвіду роботи з акумуляторами в ноутбуках, їх калібрування майже завжди ефективна у вирішенні наступних проблем:

  • ноутбук заряджається не до кінця,
  • дуже швидко заряджається до 100% і дуже швидко розряджається,
  • вимикається при достатньому заряді.

Крім того, калібрування з глибоким циклом обов'язкове після заміни старого акумулятора на новий. По-перше, він повинен набрати ємність в такому процесі. По-друге, цифровий індикатор отримає оновлені достовірні відомості з повної зарядки і повної розрядки свіжовстановленому батареї.

Покрокова калібрування акумулятора ноутбука

Процедура виконується в глибокому циклировании акумулятора з розрядкою до 0% і зарядкою 100%. За фактом глибина циклу навіть трохи перевищує діапазон процентного індикатора.

Глибокий цикл з одного боку допомагає вичавити більше енергії з акумулятора Li-Ion і Li-Polymer. Але з іншого боку сильний розряд і повний заряд батареї ноутбука погано позначається на її терміні служби, тому не робіть калібрування занадто часто.

1. Зарядіть до 100%.

З будь-якого відсотка зарядите до 100%. Навіть якщо був заряджений раніше. Найкраще це зробити штатним (комплектним) блоком живлення або його якісним аналогом (при відповідності специфікацій по напрузі і струму).

2. Запуск тест процесора.

Підійде будь-який тест для навантаження ноутбука (процесор, пам'ять і так далі). Найкраще рівномірний без пікових навантажень на електроживлення (наприклад, ігри навантажують процесор і відеокарту нерівномірно). Завдання - розрядити ноутбук в постійному режимі навантаження і не дати системі «заснути». Також відключіть все енергозберігаючі утиліти (наприклад, штатні фірмові економні режими).

3. Розрядіть ноутбук до 0% (виключення).

Ігноруйте повідомлення про розрядку і дайте ноутбуку вимкнутися. Перед цим переконайтеся, що є доступ до розетки, тобто ви зможете потім відразу ж його зарядити. Негайно підключіть зарядний пристрій (не відкладайте, це важливо).

4. Зарядите ноутбук, не користуючись ним.

Якщо це можливо, то зарядіть ноутбук у вимкненому стані. Не використовуйте свій ноутбук під час калібрувальної зарядки.

Після повної зарядки до 100% заряджайте ще годину-півтори.

Не поспішайте відключати блок живлення при 100-процентній зарядці. Потримайте його на крапельної дозарядженню. Крім того, індикатор неточний. Він показує приблизне значення «зарядився».

Ви завершили калібрування акумулятора ноутбука в ручному режимі. Як тільки все буде готово, від'єднайте зарядний пристрій від розетки. Тепер ви знову можете продовжувати користуватися ним як звичайно.

Власнику ноутбука корисно це знати

Виконавши інструкцію вище, ви зможете відкалібрувати акумулятор ноутбука по індикації заряду. Але відновити працездатність старої зношеної батареї вже неможливо.

Пам'ятка для продовження терміну служби батареї ноутбука

  • Намагайтеся не розряджати ноутбук нижче 15% - 20% (коли з'являється повідомлення) і не заряджати більше 70% - 90% (наприклад, таку настройку пропонують в фірмових програмах Apple, Toshiba, MSI, ASUS і інші виробники).
  • Чим менше діапазон, в якому «гуляє» заряд і розряд, тим менше шкоди наноситься літій-іонного акумулятора і тим довше він проживе.
  • Не вірте рекламі чудодійних додатків з калібрування ноутбука. Пам'ятайте, що літій-іонні і літій-полімерні акумулятори не вимагають обслуговування, але мають обмежений термін служби.
Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити