Кабмін звільнив керівників Держспецзв'язку, яких підозрюють у заволодінні 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення

Головна > Закон > Кабмін звільнив керівників Держспецзв'яз...
Author

Марія Куренко

20.11.2023, 14:25
Shares

3

Views

792

НАБУ оголосило набір «таємних агентів»
.ukrmilitary.com

Кабінет міністрів звільнив голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору. НАБУ та САП оголосили їм підозру у заволодінні 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення.

Про звільнення посадовців повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді України Тарас Мельничук, інформує Інфокурс.

Згідно інформації Мельничука, Щиголя Юрія Федоровича звільненоз посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, а Жору Віктора Володимировича - з посади його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Водночас тимчасовимвиконувачем обов’язків очільника Держспецзв'язку станеперший заступник голови Маковський ДмитроВасильович.

Згодом Національне антикорупційного бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру керівникам Держспецзв’язку, серед яких Щиголь і Жора. Загалом увчиненні злочинів підозрюються 6 членів організованої групи.

НАБУ, САП

Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Інфографіка САП

Зазначається, що для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили для уникненнявідкритих торгів. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг і перерахувало у 2021-2022 понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину.

Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Нагадаємо: Напередодні президент Володимир Зеленський змінив командувача Медичних сил Збройних Сил України. Ним став Анатолій Казмірчук.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити