Кабмін змінив граничну ціну на бензин та дизельне паливо

Головна > Війна > Кабмін змінив граничну ціну на бензин та...
Author

Олександр Талов

02.06.2021, 17:02
Shares

1

Views

1 293

Кабмін змінив граничну ціну на бензин та дизельне паливо

golantimes.com

Кабінет міністрів постановив змінити граничну ціну на бензин та дизельне паливо. Тепер до ціни палива додадуться вартість логістики та "інші витрати".

Відповідне рішення було ухвалено Урядом під час засідання 2 червня.

"Установлення граничного рівня торговельних надбавок спрямовано на унеможливлення маніпуляцій цінами, стабілізацію ринку роздрібної торгівлі пальним та запровадження прозорого механізму ціноутворення", — зазначено у пояснювальній записці до документа.

Згідно з постановою, середня вартість палива буде розраховуватися "Нафтогазом" з урахуванням відповідних даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередні 10 днів, розрахункових коефіціентів 0,825 кг/літр та 0,745 кг/літр відповідно, витрат на зовнішне логістичне забезпечення та інших витрат, передбачених зовнішньоекопомічним договором у сумі 27 доларів за тонну, сум митних платежів (акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукцїі) та податок на додану вартість із ввезених на митну територію Украіни товарів (продукціі) та щоденного офіційного курсу іноземної валюти, встановленого Національним банком у відповідному періоді.

Водночас у пояснювальній записці не уточнюється, про які саме "інші витрати" йдеться. При цьому граничні розміри торговельних надбавок залишаться такими, як і раніше: не більше 7 гривень з урахування податку за середню вартість літра дизпалива та не більше 5 — у випадку автомобільного бензину.

Як відзначається, інформація про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензину оприлюднюється на офіційному сайті Міністерства економіки щомісяця 3, 13 та 23 числа.

Згідно документа, рішення дозволить "впорядкувати механізм державного регулювання цін на пальне, стабілізувати цінову ситуацію на ринку пального, що мають істотну соціальну значущість", в умовах поширення на території України COVID-19.

Міністерство економіки 1 червня оприлюднило середню вартість бензинів у розмірі 24,92 грн/літр і дизпалива - 20,91 грн/літр, з яких вираховується гранична ціна реалізації на АЗС на першу декаду червня.

Отже, порівняно з третьою декадою травня середню ціну бензину збільшено на 0,08 грн/літр, ДП - на 0,02 грн/літр.

Нагадаємо: 21 травня Мінекономіки оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину та дизельного пального для АЗС, зобов'язавши їх знизити ціни на паливо.

14 травня, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити