Кабмін вирішив призупинити держрегулювання цін на пальне

Головна > Столиця > Кабмін вирішив призупинити держрегулюван...
Author

Ольга Фединчік

18.05.2022, 11:19
Shares

1

Views

1 104

Кабмін вирішив призупинити держрегулювання цін на пальне

wz.lviv.ua

Оперативний штаб при Кабінеті міністрів вирішив відмовитися від державного регулювання цін на пальне, при цьому в уряді очікують, що граничний кордон ціни на бензин становитиме 52 грн/л, дизпальне – 58 грн/л.

Про це повідомила перший віцепремʼєрміністр – міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі загальнонаціонального марафону, інформує Інфокурс.

Відповідне рішення було ухвалено сьогодні під час зустрічі представників уряду з операторами паливного ринку, "щоб оператори ринку могли наситити ринок необхідним ресурсом", повідомила міністерка економіки.

Це рішення дасть можливість скоротити черги на АЗС за пальним і відновити баланс на ринку вже найближчими тижнями, вважає Свириденко.

"Щойно ми відчуємо, що оператори зловживають становищем, ми запроваджуватимемо щодо них санкції. Моніторитимемо ситуацію щодобово", – зазначила міністерка.

До кінця травня дефіцит трохи згасне, прогнозує керівник консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Навряд чи зникнуть обмеження, але вони будуть не такими суворими. У червні нас чекає новий виклик – жнива, але й до того часу має покращитись постачання за декількома напрямками. В цілому до серпня має запрацювати нова система постачання", – вважає Куюн.

Нагадаємо: Дефіцит пального в Україні утворився через зупинку імпорту з Білорусі та РФ та здійснення бомбордування по паливній інфраструктурі. Зокрема, знищено Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в країні.

Як зазначають аналітики, Україна у мирний час потребувала в червні 600 000 т бензину та дизельного пального, зараз потреба становить близько 400 000 т. Польща погодилася забезпечити надходження понад 200 000 т продукції щомісячно.

Минулого тижня Україна та Польща домовилися про скасування дозволів для всіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення пального. Для бездозвільного в’їзду на територію Польщі перевізникам пального необхідно пройти реєстрацію, заповнивши форму не пізніше ніж за добу до перетину кордону.

В Офісі президента минулого тиждня заявили, що Україна збільшила обсяги імпорту в понад пʼять разів порівняно з тим, що було півтора місяця тому. Вони фактично відповідають темпам щоденного споживання бензину та дизеля на заправках. Там прогнозують, що дедалі більше АЗС відкриватимуться й реалізовуватимуть пальне. Також буде створено стратегічний запас пального.

13 травня Антимонопольний комітет розпочав дослідження щодо можливого порушення найбільшими мережами АЗС законодавства про захист економічної конкуренції. В АМКУ хочуть переконатися, чи не могла криза бути спричинена змовою найбільших гравців ринку.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити