Ізраїль уночі завдав ударів по 500 цілях у Секторі Гази

Головна > Міжнародне > Ізраїль уночі завдав ударів по 500 цілях...
Author

Назар Лазебний

09.10.2023, 10:08
Shares

1

Views

430

Ракета вибухає в місті Газа під час ізраїльського авіаудару 8 жовтня 2023 року (MAHMUD HAMS / AFP)
MAHMUD HAMS / AFР

Ізраїль бореться з озброєними бойовиками у восьми районах за межами Гази - після того, як було вражено понад 1000 палестинських цілей.

Як повідомляє Newssky військово-повітряні сили Ізраїлю заявили, що лише за останні 20 годин було завдано понад 800 ударів ракетами та реактивними снарядами, інформує Інфокурс.

Кількість постраждалих поки невідома, але поширені відеозаписи, на яких видно, як руйнуються будівлі та в регіоні вирують великі пожежі.

За повідомленням AFP, ізраїльські сили у ніч на понеділок, 9 жовтня, завдали ударів понад 500цілях у Секторі Гази, повідомили військові країни.

"Протягом ночі винищувачі, вертольоти, літаки і артилерія Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдали ударів по понад 500 цілях терористів ХАМАС і "Ісламського джихаду" в секторі Газа", - цитує заяву ЦАХАЛ.

Зокрема, ЦАХАЛ повідомила про обстріл будівлі, в якій перебували члени ХАМАСу та кілька командних центрів угруповання. Окрім того,Ізраїль звітує про удар по оперативному об'єкту ХАМАСу, розташованому в мечеті в місті Джабалія, передає dpa.

Ізраїль зібрав близько 100 тисяч резервістів на півдні країни, заявив речник ЦАХАЛу Джонатан Конрікус. За його словами, місія полягає в тому, щоб гарантувати, що ХАМАС більше не зможе загрожувати ізраїльтянам у воєнному плані і не зможе керувати Сектором Гази.

Обстріли центральних районів Ізраїлю - 700 загиблих

Водночас ХАМАС пізно ввечері неділі, 8 жовтня, обстріляв ізраїльські міста Ашдод та Ашкелон. Унаслідок прямих потраплянь по житлових будинках є поранені, пише The Times of Israel.

Сирени повітряної тривоги лунали у десятках міст у центрі Ізраїлю. Крім того, ХАМАС заявив про запуск ракети у бік найбільшого в Ізраїлі міжнародного аеропорту імені Давида Бен-Гуріона поруч із Тель-Авівом.

За словами речника ЦАХАЛу Конрікуса, близько 700 ізраїльтян загинули і понад 2100 були поранені в результаті нападів за останні два дні, ще 100 було викрадено під час удару Ізраїлю по Газі.

"На жаль, є велика кількість важкопоранених, які можуть не вижити. Тому, на жаль, астрономічна цифра 700 загиблих ізраїльтян не залишиться такою", - додав речник.

Напад на фестиваль Nova, нічний рейв, який зібрав близько 3000 життів

"Напад на фестиваль Nova, нічний рейв, який зібрав близько 3000 переважно молодих ізраїльтян, був відображений у хаотичних сценах, які показали наляканих тусовщиків, які мчали величезними відкритими полями та ховалися у фруктових садах", - повідомляє The Times of Israel

Щонайменше 260 тіл загиблих було знайдено на місці проведення музичного фестивалю в пустелі Негев. Велика кількість людей зникла безвісти.

"Хоча багато зниклих безвісти є серед загиблих, багато з яких ще не ідентифіковані, інші, як вважають, були викрадені та вивезені в Газу, де терористичні групи утримують понад 100 осіб", повідомляє волонтерська група ZAKA.

Конрікус уточнив, що зранку суботи, 7 жовтня, близько тисячі озброєних палестинців вдерлися до Ізраїлю з Сектора Гази одночасно з ракетними обстрілами. За його даними, понад 100 людей було викрадено з ізраїльських міст і вивезено до Гази.

"Наші війська все ще ведуть бойові дії і полюють на останніх терористів, які досі перебувають на ізраїльській території", - сказав Конрікус, описавши ситуацію як "жахливу".

Натомість за словами представника ХАМАСу, бойовики утримують понад 100 ізраїльських заручників, серед яких є старші офіцери армії Ізраїлю. Угруповання "Палестинський ісламський джихад" повідомило про 30 полонених громадян Ізраїлю. Серед заручників можуть бути громадяни Німеччини, Франції, США, та Таїланду, повідомила влада цих країн.

Понад 400 загиблих у Газі

За даними органів охорони здоров'я Гази, в результаті ізраїльських атак у відповідь загинули 413 палестинців і майже 2300 отримали поранення.

Під час ізраїльської атаки у відповідь у Секторі Газа є влучання у школу, якою опікується Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (UNRWA), і завдали їй серйозних пошкоджень, повідомляє ООН. Жертв не зафіксовано.

ООН провела екстрене засідання

У неділю Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання за зачиненими дверима щодо ситуації в Ізраїлі. Члени Радбезу не змогли домовитися про одностайне засудження нападу ХАМАСу на Ізраїль, повідомляють американські ЗМІ. На засіданні не ухвалили жодного рішення, повідомила американська телекомпанія CNN з посиланням на представників Ради Безпеки.

"Я не хочу заглиблюватися в те, що насправді обговорювалося на зустрічі, але є ціла низка країн, які засудили напади ХАМАСу. Однак, очевидно, що не всі країни", -- цитує телеканал заступника посла США в ООН Роберта Вуда

США перед засіданням РБ ООН чітко дали зрозуміти, що очікують засудження дій ХАМАСу від усіх членів Ради Безпеки.

"Важливо, щоб світова спільнота найрішучішим чином засудила це неспровоковане вторгнення, а також терористичні напади і дії, які відбулися і відбуваються", - сказав Вуд після засідання.

США працюють над виконанням запитів Ізраїлю щодо військової допомоги

Держсекретар Ентоні Дж. Блінкен заявив, що Сполучені Штати працюють над виконанням кількох конкретних запитів Ізраїлю щодо військової допомоги. Він відмовився надати додаткові подробиці про те, що просив Ізраїль і що запропонують Сполучені Штати.

У неділю Пентагон оголосив, що надсилає додаткові боєприпаси до Ізраїлю та переміщує більше військових кораблів ВМС, включаючи авіаносець, і бойові літаки ближче до Ізраїлю на знак підтримки, повідомляє The New York Times.

Нагадаємо: Вранці в суботу, 7 жовтня, спалахнув наймасштабніший за останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт, бойовики ХАМАС прорвали прикордонний барʼєр Ізраїлю, поки деякі ізраїльські солдати вирушили додому, щоб відсвяткувати єврейське свято Сімхат Тора.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна «входить у тривалу та важку війну» проти бойовиків ХАМАС.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити