Ізраїль планує вжити заходів у відповідь на ракетну атаку з боку Ірану

Головна > Міжнародне > Ізраїль планує вжити заходів у відповідь...
Author

Назар Лазебний

02.10.2024, 10:05
Shares

2

Views

546

Getty Images
Іран випустив по Ізраїлю близько двох сотень ракет, Getty Images

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв вжити заходів у відповідь проти Ірану після того, Тегеран випустив по країні близько 180 ракет.

Як пише Axios з посиланням на джерела, Ізраїль протягом кількох днів завдасть "істотного удару у відповідь", який може бути спрямований на обʼєкти нафтовидобутку на території Ірану та інші стратегічні обʼєкти.

Ізраїль та Іран ніколи не були такі близькі до відкриття нового і набагато небезпечнішого фронту у війні, що охопила Близький Схід.

У вівторок Іран пригрозив, що якщо Ізраїль відповість силою майже на 200 ракет, випущених ним у вівторок, він нападе знову.

За словами ізраїльських чиновників, якщо це станеться, розглядатимуться всі варіанти, включаючи удари по ядерних обʼєктах Ірану.

"У нас є велике питання щодо того, як іранці відреагують на атаку, але ми беремо до уваги можливість того, що вони підуть ва-банк, і це буде зовсім інша гра", – заявив ізраїльський чиновник.

Багато ізраїльських офіційних осіб вказують на іранські нафтові обʼєкти як на ймовірну ціль і на виведення з ладу іранських систем ППО.

Ізраїльська відповідь може включати авіаудари з використанням винищувачів, а також таємні операції, подібні до тієї, внаслідок якої два місяці тому в Тегерані був убитий лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія.

Повідомляється, що Ізраїль збирається відповісти самостійно, але хоче скоординувати свої плани зі США через стратегічні наслідки ситуації.

Водночас президент США Джо Байден заявив у вівторок, що США та Ізраїль обговорюють відповідь на іранську атаку, і "ще невідомо", яким буде результат.

За словами американського чиновника, під час переговорів між адміністрацією Байдена та урядом Ізраїлю у вівторок США ясно дали зрозуміти, що підтримують відповідь Ізраїлю, але вважають, що її слід виявляти стримано.

Байден сказав, що поговорить із Нетаньяху про можливу відповідь Ірану, за словами ізраїльського чиновника, дзвінок може відбутися у середу, 2 жовтня, за кілька годин до єврейського свята Рош ха-Шана.

Нагадаємо: 7 жовтня 2023 року палестинське воєнізоване угрупованняХАМАС атакувалопівденні території Ізраїлю. Згідно даних Ізраїлю, у ході нападу ХАМАС убив 1200 осіб і взяв у заручники близько 250 осіб.

У свою чергу Ізраїль розпочав масований наступ на ХАМАС у секторі Гази, перетворивши більшу частину палестинської території на руїни. Ліванське угруповання "Хезболла", яке підтримує Іран, почало обстрілювати Ізраїль наступного дня після нападу ХАМАС.

30 вересня після двох тижнів руйнівних авіаударів по обʼєктах "Хезболли" війська Ізраїлю розпочали наземні операції на території Лівану. Ізраїль охарактеризував свій наземний наступ на півдні Лівану як "обмежені, локальні та цілеспрямовані наземні рейди" проти "Хезболли". Як заявили в уряді країни, Ізраїль прагне зробити північ країни безпечним для повернення близько 60 000 осіб, переміщених через ракетні обстріли «Хезболли».

Наземний наступ Ізраїлю до Лівану стався після вбивства у пʼятницю, 27 вересня, лідера "Хезболли" Хасана Насралли, що стало для угрупування одним із найважчих ударів за останні десятиліття. Іран заявив, що запустив десятки балістичних ракет по Ізраїлю у відповідь на вбивства Насралли і Ганії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

На Харківщині та Полтавщині введені часткові аварійні відключення світла

Там, де дозволяє безпекова ситуація, вже тривають аварійно-відновлювальні роботи.

03.10.2024 - 11:41

Arrow
Theme

Економіка

У Києві відбувся другий міжнародний Форум оборонних індустрій DFNC2

Цього року учасниками форуму стали понад 750 людей із 30 країн світу. Захід об’єднав 168 іноземних і 115 українських оборонних компаній та асоціацій.

02.10.2024 - 16:18

Arrow

Вас це може зацікавити