Історія виготовлення нагород та медалей в Україні

Головна > Бізнес > Історія виготовлення нагород та медалей ...
Author

Олександр Талов

31.08.2023, 14:52
Shares

4

Views

233

Нагородні системи України пройшли тривалу еволюцію. Державні нагороди є найвищою формою відзнаки громадян. Медалі та ордени вручаються на знак визнання заслуг у сфері національної оборони, у розвитку демократії та прав людини, економіки, державного будівництва, науки, культури, соціальної сфери тощо. Військові нагороди також видаються військовослужбовцям Збройних Сил України. Компанія "Герольдмайстер" випускає нагородну продукцію з 1998 року. У арсеналі компанії сучасне обладнання та досвідчені майстри, які володіють мистецтвом гравюри.

Походження та перші ордени та медалі в історії України

Нагородження військових, діячів культури тощо - це традиція, яка існує з давніх часів. Поширеним видом нагород також були медалі на знак визнання заслуг у спорті.

Першими державними нагородами України можна вважати козацькі відзнаки клейноди. Через кілька сотень років, у 1918 році, гетьман Павло Скоропадський зробив перші спроби створити нагородну систему (державні відзнаки для цивільних осіб та військові нагороди). Однак втілити цей задум у життя тоді не вдалося.

Перші державні нагороди УНР були запроваджені у 1919 році. Генеральний штаб армії затвердив хрест із двома ступенями та медаль чотирьох ступенів. 19 жовтня 1920 року головою команди військ УНР було засновано 2 ступені ордена Визволення "Залізний хрест за похід та бої".

Еволюція оформлення та матеріалів виготовлення виробів

Медалі створювалися з різних матеріалів (наприклад, срібла, міді, латуні та покривалися нікелем, позолотою тощо). Вони мали різноманітний вигляд і дизайн. Всі ці історичні традиції збереглися й донині. Після приходу радянської влади в Україну уряд УНР опинився у вигнанні. Засновувалися нові нагороди, такі як:

  • медаль "За визволення Батьківщини" (1921);
  • "10 років об'єднання українських земель" (1929);
  • хрест, а згодом орден Симона Петлюри (1932);
  • хрест українського козацтва (з мечами та без них 1947);
  • військовий хрест "40 років відродження Українських Збройних Сил" (1953);
  • хрест "60 років відродження Українських Збройних Сил"(1977);
  • медаль "За поранення"(1980);
  • хрест "40 років Української Національної Армії" (1985).

У 1992 році було запроваджено Почесну відзнаку президента, першу нагороду незалежної України (у 1996-му трансформована в орден "За заслуги" трьох ступенів).

У 1995 році було запроваджено наступні президентські відзнаки:

  • зірка та хрест "За мужність";
  • іменна вогнепальна зброя;
  • орден Богдана Хмельницького;
  • орден Ярослава Мудрого;

Символіка ордену Богдана Хмельницького відсилає нас до козацької доби. На ній зображено геральдичний герб гетьмана Богдана Хмельницького "Абданк"

У 1997 році було засновано державну нагороду орден княгині Ольги. Вона виготовлена зі срібла та прикрашена чотирма прямокутними аметистами, а рельєфне зображення княгині вирізане із позолоченого срібла.

Орден Данила Галицького був заснований у 2003 році. Він має вигляд срібного рівностороннього хреста із позолоченим зображенням профілю князя.

Серед більш сучасних нагород слід згадати медаль "25 років Незалежності України" (2016), відзнаку Президента "За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" (2021), відзнаку "За оборону України"(2022).

Яку роль нагороди відіграють у суспільстві та національній культурі

Сьогодні нагороди продовжують відігравати важливу роль у системі державних символів України, у зміцненні зв'язків між державою і громадянином. Державні відзнаки, як і раніше, виконують функцію інструменту підвищення соціального статусу людини й виступають ключовим нематеріальним стимулом високих досягнень як у цивільній, так і у військовій сферах.

При створенні нагород сучасні майстри продовжують враховувати історичні традиції. Медалі є важливим символом України, таким самим, як герб, прапор або гімн. Проте на відміну від цих трьох державних атрибутів, нагороди є символікою, яка пов'язує громадянина і державу. Вони виконують функції зв'язку людини з батьківщиною, з її національною культурою та ідентичністю.

Майстри компанії "Герольдмайстер"професійно володіють мистецтвом гравюри та виготовляють якісні вироби з нуля або за ескізом замовника.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити