Історія виготовлення нагород та медалей в Україні

Головна > Бізнес > Історія виготовлення нагород та медалей ...
Author

Олександр Талов

31.08.2023, 14:52
Shares

4

Views

316

Нагородні системи України пройшли тривалу еволюцію. Державні нагороди є найвищою формою відзнаки громадян. Медалі та ордени вручаються на знак визнання заслуг у сфері національної оборони, у розвитку демократії та прав людини, економіки, державного будівництва, науки, культури, соціальної сфери тощо. Військові нагороди також видаються військовослужбовцям Збройних Сил України. Компанія "Герольдмайстер" випускає нагородну продукцію з 1998 року. У арсеналі компанії сучасне обладнання та досвідчені майстри, які володіють мистецтвом гравюри.

Походження та перші ордени та медалі в історії України

Нагородження військових, діячів культури тощо - це традиція, яка існує з давніх часів. Поширеним видом нагород також були медалі на знак визнання заслуг у спорті.

Першими державними нагородами України можна вважати козацькі відзнаки клейноди. Через кілька сотень років, у 1918 році, гетьман Павло Скоропадський зробив перші спроби створити нагородну систему (державні відзнаки для цивільних осіб та військові нагороди). Однак втілити цей задум у життя тоді не вдалося.

Перші державні нагороди УНР були запроваджені у 1919 році. Генеральний штаб армії затвердив хрест із двома ступенями та медаль чотирьох ступенів. 19 жовтня 1920 року головою команди військ УНР було засновано 2 ступені ордена Визволення "Залізний хрест за похід та бої".

Еволюція оформлення та матеріалів виготовлення виробів

Медалі створювалися з різних матеріалів (наприклад, срібла, міді, латуні та покривалися нікелем, позолотою тощо). Вони мали різноманітний вигляд і дизайн. Всі ці історичні традиції збереглися й донині. Після приходу радянської влади в Україну уряд УНР опинився у вигнанні. Засновувалися нові нагороди, такі як:

  • медаль "За визволення Батьківщини" (1921);
  • "10 років об'єднання українських земель" (1929);
  • хрест, а згодом орден Симона Петлюри (1932);
  • хрест українського козацтва (з мечами та без них 1947);
  • військовий хрест "40 років відродження Українських Збройних Сил" (1953);
  • хрест "60 років відродження Українських Збройних Сил"(1977);
  • медаль "За поранення"(1980);
  • хрест "40 років Української Національної Армії" (1985).

У 1992 році було запроваджено Почесну відзнаку президента, першу нагороду незалежної України (у 1996-му трансформована в орден "За заслуги" трьох ступенів).

У 1995 році було запроваджено наступні президентські відзнаки:

  • зірка та хрест "За мужність";
  • іменна вогнепальна зброя;
  • орден Богдана Хмельницького;
  • орден Ярослава Мудрого;

Символіка ордену Богдана Хмельницького відсилає нас до козацької доби. На ній зображено геральдичний герб гетьмана Богдана Хмельницького "Абданк"

У 1997 році було засновано державну нагороду орден княгині Ольги. Вона виготовлена зі срібла та прикрашена чотирма прямокутними аметистами, а рельєфне зображення княгині вирізане із позолоченого срібла.

Орден Данила Галицького був заснований у 2003 році. Він має вигляд срібного рівностороннього хреста із позолоченим зображенням профілю князя.

Серед більш сучасних нагород слід згадати медаль "25 років Незалежності України" (2016), відзнаку Президента "За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" (2021), відзнаку "За оборону України"(2022).

Яку роль нагороди відіграють у суспільстві та національній культурі

Сьогодні нагороди продовжують відігравати важливу роль у системі державних символів України, у зміцненні зв'язків між державою і громадянином. Державні відзнаки, як і раніше, виконують функцію інструменту підвищення соціального статусу людини й виступають ключовим нематеріальним стимулом високих досягнень як у цивільній, так і у військовій сферах.

При створенні нагород сучасні майстри продовжують враховувати історичні традиції. Медалі є важливим символом України, таким самим, як герб, прапор або гімн. Проте на відміну від цих трьох державних атрибутів, нагороди є символікою, яка пов'язує громадянина і державу. Вони виконують функції зв'язку людини з батьківщиною, з її національною культурою та ідентичністю.

Майстри компанії "Герольдмайстер"професійно володіють мистецтвом гравюри та виготовляють якісні вироби з нуля або за ескізом замовника.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити