Існують підстави вважати, що рішення про постачання бойовикам ЗРК Бук, з якого було збито літак МН17, приймав Путін - JIT

Головна > Банки > Існують підстави вважати, що рішення про...
Author

Марія Куренко

08.02.2023, 16:57
Shares

2

Views

1 003

Існують підстави вважати, що рішення про постачання бойовикам ЗРК Бук, з якого було збито літак МН17, приймав Путін -  JIT

 Getty Images

Розслідувачі Спільної слідчої групи (JIT) у справі рейсу MH17 вважають, що дозвіл на переміщення зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого був збитий літак, міг дати безпосередньо президент росії володимир путін.

Про це йдеться у звіті Спільної слідчої групи, інформує Інфокурс.

Розслідувачі посилаються на записи телефонних розмов російських чиновників на початку червня 2014 року, у яких йдеться про те, що рішення про надання військової підтримки бойовикам "Л/ДНР" залишається ймовірно за президентом рф. Рішення навіть відкладають, "тому, що є тільки один, "номер один", хто ухвалює рішення..., людина, яка зараз перебуває на саміті у Франції". Президент рф путін 5—6 червня 2014 рокуперебував у Франції на святкуванні ювілею Нормандської операції.

"Існує конкретна інформація про те, що прохання сепаратистів передали президенту і воно було задоволено. Невідомо, чи згадується в запиті система "Бук". Трохи пізніше зʼявляються важчі системи ППО, зокрема "Бук", з якого збили MH17. Хоча ми говоримо про вагомі докази, повних і переконливих доказів не отримано. Крім того, президент користується імунітетом на посаді глави держави", — ідеться у звіті.

У звіті також зазначається, що наразі немає достатньо доказів для притягнення до відповідальності інших топ-фігур, таких як, зокрема, радник путіна владислав сурков та російський міністр оборони сергій шойгу.

Проте, дані які були отримані у ході слідства щодо причетності рф до збиття МН17 “можуть відігравати важливу роль у судових процесах, де йдеться про державну відповідальність, зазначається у звіті.

Нагадаємо: Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, місцем дислокації якої є російський Курськ.

19 травня 2019 року Міжнародна слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених в причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко, який воював на боці ДНР.

9 березня 2020 року в Схіпхол почалися слухання у справі про катастрофу літака рейсу МН17.

У червні 2021року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи по суті.

17 листопада 2022 у Нідерландах суд у справі збиття літака рейсу MH17 присудив довічне ув’язнення ексофіцеру фсб, колишньому "міністру оборони днр" Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), генералу, а на час збиття літака полковнику ГРУ генштабу збройних сил рф, главі "ГРУ днр" Сергію Дубинському та громадянину України Леоніду Харченку. Суд виправдав Пулатова, оскільки не зміг встановити, чи перебував він біля місця трагедії, а також немає доказів щодо внеску Пулатова у виконання завдання із забезпечення доставки, охорони та використання "Бука". Винні також вони мають виплатити рідним загиблих не менше €16 млн компенсації.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити