Гуртом: які країни долучаться до відбудови України?

Головна > Спорт > Гуртом: які країни долучаться до відбудо...
Author

Марія Куренко

09.05.2022, 17:20
Shares

3

Views

1 250

Гуртом: які країни долучаться до відбудови України?

Бородянка

Vadim Ghirda/instagram.com

Сьогодні ми можемо не тільки успішно захищати Україну, а й працювати над її післявоєнним відновленням, заявив Президент України на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад.

"Лише попередня оцінка втрат України від цієї війни сягає на сьогодні 600 мільярдів доларів. Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти – знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисяч кілометрів доріг і майже 300 мостів. І це не просто цифри статистики. Це Маріуполь, це Волноваха, це Охтирка, це Чернігів, це Бородянка й десятки-десятки наших міст, містечок, селищ", – повідомив Президент.

Ми будуємо з Європою та світом, відбудовуємо всю країну. За кожним містом і за кожною країною буде закріплено партнерство, окреслив основні принципи відбудови країни голова держави.

Своє бачення відбудови України висловили й очільники найвищих оганів влади ЄС - Голова Європейської ради Шарль Мішель та Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Шарль Мішель зазначив, що цілком поділяє бачення Володимира Зеленського щодо України як потужної, сучасної та невід’ємної частини Європи, а також його ідею стосовно долучення окремих держав до відновлення й відбудови певних українських регіонів і територій.

Зі свого боку Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що в цьому процесі важливою буде й роль регіональних еліт, а європейські міста й регіони готові поділитися з українцями відповідним досвідом.

Станом на кінець квітня 2022 року про свою згоду щодо участі у відбудові українськиї міст вже заявили Велика Британія, Данія, Японія,Італія та ще декілька держав.

Ми зібрали заяви держав-партнерів, які вже готові взяти шевство над відбудовою окремих регіонів України.

Велика Британія —> Київ та Київська область

Про готовність активніше приймати участь у допомозі Україні заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час візиту до Києва. Під час спільного брифінгу з Володимиром Зеленським він наголосив, що британці пропонують допомогу в розмінуванні звільнених територій, економічну допомогу, постачання новітніх технологій та обладнання.

В свою чергу Президент України під час свого щоденного звернення до народу України заявив, що прем’єр-міністр Великої Британії був "дуже конкретним у відповідях на запитання" і "Британці готові взяти шефство над відновленням Києва і Київської області".

Туреччина —> Харків

За повідомленням Голови партії "Слуга народу" Олени Шуляк, на донорській конференції з допомоги Україні, яка відбулась 5 травня 2022 року Туреччина заявила про свою готовність долучитись до післявоєнної відбудови Харкова.

Греція —> Одеса

3 квітня 2022 року Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас приїхав до Одеси на чолі гуманітарної місії та з метою вирішення низки дипломатичних питань.

Під час своєї зустричі з віцепрем'єр-міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною Міністр заявив про підтримку уряду Греції реконструкції Одеси.

"Я прийшов сюди, щоб підтвердити підтримку уряду Греції, уряду прем’єр-міністра Міцотакіса, а також продемонструвати тісні стосунки, які ми маємо з Одесою, її минулим, і я можу висловити надію, з її майбутнім. Тому що навіть за димом сьогоднішніх бомб ясно, що Одеса чекає світле майбутнє. Єдине, що я можу сказати зараз у ці важкі часи, це те, що ми будемо частиною цього майбутнього, допомагаючи вам реконструювати це місто і робити його ще красивішим, ще кращим"

Естонія —> Житомирська область

7 травня 2022 року на спільній пресконференції міністрів закордонних справ Литви, Латвії та Естонії міністерка МЗС Естонії заявила про бажання її країни допомогти у відбудові Житомирської області,

"Ми хотіли б зосередити нашу увагу на Житомирській області. Ми хотіли б допомогти цій галузі з проведенням відновлення" - оголосила Ева-Марія Лійметс.
"Естонія - це невелика країна, але наша ідея полягає в тому, щоб залучити інших партнерів, зокрема, фінансових партнерів та інші країни, щоб спільно приєднатися до відновлення будинків, дитячих садків та забезпечити реалізацію великих інфраструктурних проєктів", - додала вона.

Данія —> Миколаїв

2 травня 2022 року на офіційному порталі Уряду з’явилось повідомлення про те, що Данія надасть допомогу у відновленні України.

"Вдячний Данії за рішення взяти участь у відновленні міста Миколаїв разом з іншими міжнародними партнерами. Впевнений, це стане основою для залучення великого та середнього данського бізнесу до реалізації інфраструктурних проектів в Україні", — сказав очільник українського Уряду Денис Шмигаль.

Вперше про бажання Данії допомогти України у відновленні Миколаєва заявила Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен на пресконференції 21 квітня 2022 року.

"Ми також хотіли б зробити інвестиції у довгострокове відновлення України. Коли ви зверталися до данського парламенту, президенте Зеленський, ви попросили Данію очолити відновлення Миколаєва. Сьогодні ми відповіли на це прохання "так", і ми з нетерпінням чекаємо на цю співпрацю з вами та іншими міжнародними партнерами", - сказала Фредеріксен.

Нагадаємо: Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за дорученням Президента уряд готує План відновлення країни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити