Голова Єврокомісії закликала Україну реалізувати закон про деолігархізацію

Головна > Політика > Голова Єврокомісії закликала Україну реа...
Author

Назар Лазебний

01.07.2022, 14:23
Shares

3

Views

1 204

Голова Єврокомісії закликала Україну реалізувати закон про деолігархізацію

Верховна Рада

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала Україну зосередитися на реалізації закону про деолігархізацію, а також активізувати боротьбу з корупцією, призначивши керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляє пресцентр Верховноі Ради, інформує Інфокурс.

"Сьогодні Україна єдина країна у Східному партнерстві, яка ухвалила закон, щоб розщепити кліщі олігархічної влади на економіку. Тепер треба зосередитися на реалізації цього закону та врахувати у належний спосіб усі висновки Венеціанської комісії", — сказала фон дер Ляєн.

Фото: Верховна Рада/rada.gov.ua

Вона також закликала Україну активізувати роботу інституцій з боротьби з корупцією і якнайшвидше призначити для цього відповідальне керівництво. Вона наголосила, що керівників САП та НАБУ має бути призначено у найкоротші терміни.

"Боріться з корупцією — і ви поборете її. Запобігайте корупції. Від самої Революції Гідності це було та є ваше завдання. Ви створили машину боротьби з корупцією, але тепер цей комплекс інститутів «потребує справжніх зубів». І потрібно, щоби очолювали ці установи належні люди, щоби був прокурор Спеціальної прокуратури, новий директор Національного антикорупційного бюро України. Їх треба призначати якомога швидше", - закликала фон дер Ляєн.

Вона також звернула увагу парламенту на необхідність ухвалення закону про медіа та розроблення планів щодо реформи Конституційного Суду, зокрема законодавство для відбору суддів.

"Попереду довга дорога, але Європа на вашому боці… Ми йтимемо цією дорогою, минаючи важкі часи, аж доки ви не відкриєте двері, які ведуть до вашого світлого майбутнього в Європейському Союзі", — запевнила фон дер Ляєн.

Нагадаємо: Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської Ради в четвер, 23 червня. Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти.

Водночас для України прописали вимоги, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури. Зокрема, йдеться про боротьбу з корупцією та судову реформу.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити